Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megjelent az ukrajnai magyar hősi halottak részletes listája

2008. szeptember 26. 17:07 MTI

A Háborús Keresőszolgálat honlapján már olvashatók az ukrajnai Bukivnában a második világháború idején eltemetett magyar katonák adatai - jelentette be az Art-Éra Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület.

<

Emlékeztetnek arra: a www.haboruskeresoszolgalat.hu címen elérhető internetes portál az MTV Sírjaik hol domborulnak? című műsorával együttműködve folytatja a hozzátartozók felkutatását, amely tíz közül hat egykori katona esetében már sikerrel is járt.

Az egyesület közleménye felidézi: egy lvovi internetes újság nyomán a magyar sajtó is hírül adta, hogy Nyugat-Ukrajna Bukivna (a hadtörténeti irodalomban Bukowna) nevű falujában egy építkezés során tíz második világháborús magyar katona földi maradványaira bukkantak.

A Háborús Keresőszolgálat a korabeli veszteség-nyilvántartások tanulmányozása alapján megállapította, hogy összesen 31 magyar katona esett el Bukivna térségében, további kilencet pedig eltűntként tartanak nyilván. A hősi halottak nem kizárólag a 49/1-es zászlóalj katonái voltak: az itt eltemetettek között lehetnek más alakulatok, például a 47. és a 27. gyalogezred, valamint a 20. felderítő osztály honvédei is.

Havasi János a Háborús Keresőszolgálat nevében közölte, hogy a rendelkezésükre álló veszteségnyilvántartás szerint Bukivna falu mellett 31 elesett magyar katona neve szerepel. Egy másik nyilvántartás szerint az ukrán faluban 22 magyar katonát katonai tiszteletadás mellett sírba temettek el. Azt azonban nem lehet tudni, hogy a 31 közül ki az a 22. Vélhetően az utóbbiak közül származik annak a tíz katonának a csontváza, ami most került elő temetői sírokból - tette hozzá.

Ismertetése szerint a Háborús Keresőszolgálat a 31-es veszteséglista alapján kezdett hozzátartozók után kutatni, s ez alapján hat esetben már van információjuk. Ez azonban még nem jelent minden esetben konkrét megtalálást, csak annyit, hogy "nyomon vannak" - mondta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megjelent az ukrajnai magyar hősi halottak részletes listája

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra