Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Felújították IV.Béla barokk kútházát

2008. augusztus 17. 15:45

Felújították IV. Béla király kútját Ravazdon: a rekonstruált barokk kútházat pénteken adták át a Győr-Moson-Sopron megyei településen.

<

A kápolnára emlékeztető barokk épületet a 18. század végén emelték a kút fölé. Az évekkel ezelőtt védetté nyilvánított emlékhelyet kikezdte az idő, felújítása elodázhatatlanná vált - mondta Feketéné Varga Mária polgármester.

A szétfagyott vakolatot eltávolították, leszigetelték és úgynevezett lélegző vakolattal vonták be az épületet. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyével zajló felújítást műemlékvédelmi felügyelő irányította, s több vállalkozás támogatta. A kútház belsejét díszítő képet - amely Szent Mártont ábrázolja, amint köpenyéből hasít egy darabot a koldusnak - a korábbi alkotó, Borbély Károly festőművész restaurálta.

A legenda szerint IV. Béla király 1241-ben a tatárok elől menekülve a pannonhalmi kolostor alatti völgyben megpihent, s forrásvíz tört fel azon a helyen, ahol a kardját a földbe szúrta. A 17-18. században afféle zarándokhellyé lett a kút, vizét sokan gyógyító erejűnek tartották. Napjainkban is jó minőségű a víz, akár ásványvízzé is lehetne minősíttetni, a hozama viszont kicsi hozzá - mondta a polgármester. A kút egyébként Ravazd község jelképe, képe benne van a falu címerében is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Felújították IV.Béla barokk kútházát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra