Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ötven éve buktatta meg Petőfi Kör ülése Rákosit

2006. június 28. 12:31

<

Ideges pártreakció

Érthető hát, hogy a pártvezetés idegesen reagált. Az SzKP februári XX. kongresszusa után egyre kellemetlenebb helyzetbe került Rákosi a személye elleni nyílt támadásnak értékelte a találkozót, ahol a fent említetteken kívül többek között ismert Nagy Imre-szimpatizánsok és egyéb pártellenzékiek léptek fel. Például Méray Tibor, a Szabad Nép szerkesztőségéből korábban eltávolított újságíró, aki beszédében világossá tette, hogy csakis a Nagy Imre által képviselt politikának van jövője.

Lukács György és Szakasits Árpád

A párt végül hivatalos nyilatkozatban ítélte el a sajtóvita szereplőit
és az ott elhangzottakat, a Petőfi Kört pedig rendszerellenesnek minősítette. Ennek megfelelően a Belügyminisztériumban hozzáfogtak a felelősök letartóztatásának előkészítéséhez. Erre azonban már nem került sor, mert az a fejleményekről értesült szovjet vezetés belátta, hogy Rákosi a megváltozott viszonyok között képtelen a helyzet kontrollálására. Júliusban megromlott egészségére hivatkozva felmentették tisztségéből, helyére Gerő Ernő került.

Az új első titkár személye azonban korántsem nyugtatta meg
a reformereket, a Petőfi Kör tovább szervezte vitaestjeit egészen október 23-ig. A forradalom kitörésekor Tánczos úgy gondolta, hogy céljukat elérték, már nincs szükség a szervezetre, ezért feloszlatta azt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ötven éve buktatta meg Petőfi Kör ülése Rákosit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra