Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Evangélium 2005

2005. december 29. 10:24

<

Huszadik századi múltunk feldolgozatlansága

Japán állami vezetők 2005-ben is többször elismerték a múlt század első felében elkövetett bűnöket, illetve a második világháború miatti felelősségüket, de a Japán és ázsiai szomszédjai közötti viszony még mindig meglehetősen feszültnek látszik.

A háborús és polgárháborús traumák Magyarország és Németország huszadik századi történelmét is beárnyékolják. Emiatt is fontos, hogy 2005-ben Bipolar néven német-magyar együttműködés indult az emlékezés kultúráját fejlesztő kulturális és civiltársadalmi projektek megvalósítására.

Lengyelországban egyre gyakrabban a nyilvánosság fórumain is fellépnek a Németországgal való megbékélés és megértés szükségességét hangsúlyozó különböző érintettek.

A Németország és Nagy-Britannia közötti megbékélés egyik jelképeként idén felszentelték az újjáépített drezdai Frauenkirche barokk stílusú evangélikus templomát, amelyet angolszász szövetségesek bombázták le 1945 februárjában.

Lengyelország, Magyarország, Németország és Szlovákia részvételével pedig idén Varsóban létrehozták az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózat elnevezésű alapítványt, amelynek célja a XX. század európai történelmének feldolgozását szolgáló programok összehangolása.





Felejteni nem szabad, ám megbocsátani tudni kell. Ön szerint mi volt 2005 legfontosabb híre? Itt írja meg nekünk!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Evangélium 2005

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra