Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Evangélium 2005

2005. december 29. 10:24

<

Hatvan évvel a második világháború után

Hatvan éve történt

Elkezdődött a nürnbergi per
Befejeződött a második világháború
Japán letette a fegyvert
Elkezdődött a Pétain-per
A potsdami konferencia
Az okinavai csata vége
Véget ért a második világháború Európában
Öngyilkos lett Adolf Hitler
Befejeződtek a második világháború harcai Magyarországon
Meghalt Franklin Delano Roosevelt
Befejeződött Budapest ostroma
Aláírták a magyar fegyverszüneti egyezményt
Ausztria nem engedi szabadon a holokauszttagadó David Irving 67 esztendős brit történészt, akit november 11-én vettek őrizetbe Stájeroszágban egy 16 évvel ezelőtti osztrák elfogatóparancs alapján. Az auschwitzi gázkamrák létezését nyilvánosan kétségbe vonó történészt már 1984-ben is őrizetbe vették Ausztriában, de kiadták Németországnak, ahol szabadlábra helyezték. A bécsi ügyészség vádirata szerint Irving egytől tíz évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.  

A román hatóságok is hosszú időn át vitatták, hogy Romániában volt-e holokauszt. Legutóbb azonban Traian Basescu román köztársasági elnök beismerte, hogy Romániában a második világháború idején zsidóüldözések zajlottak, és a legélesebben elítélte a zsidók deportálását, amely 1941. október 9-én kezdődött el. Románia a második világháború alatt, 1941 és 1944 között a hitleri Németország szövetségese volt és területén német csapatok állomásoztak; a polgári és katonai hatóságai 280-380 ezer romániai és ukrajnai zsidó haláláért felelősek.

Legutóbb a holland országos vasúttársaság vezérigazgatója is bocsánatot kért a deportálásokért és elismerte, hogy cége együttműködött a náci megszállókkal 107 ezer holland zsidó németországi és lengyelországi koncentrációs táborokba szállításában.  

Fontos lenne, hogy Magyarországon is meginduljon egy határozottabb nézőpontváltás a holokauszt emlékezetében, és az elkövetők oldaláról a túlélők és átélők tapasztalatára jutna némivel nagyobb figyelem.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Evangélium 2005

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra