Húszezer éves gabona
2004. június 23. 13:14
Az emberek már tízezer évvel korábban fogyasztottak gabonát, mint ahogyan azt eddig feltételezték.
Tudósok ismeretei szerint ugyanis vadászok és gyűjtögetők a kőkorszakban bővítették ki étrendjüket füvekkel és gabonafélékkel - olvasható a Proceedings of the National Academy of Sciences című amerikai tudományos folyóirat legújabb számában. Az oka ennek valószínűleg az élelmiszerhiány volt, ami végül a magvas gabonafélék, mint a vadbúza és az árpa mezőgazdasági termeléséhez vezetett.
Egy "Ohalo II" elnevezésű, a mai Izrael területén lévő korai emberi településen növények 90 ezer darab maradványára bukkantak - számoltak be a tudósok. Ezekből a leletekből kiderült, hogy a Genezáret-tó vidékén élő kőkorszaki emberek 23 ezer évvel ezelőtt hús mellett fűmagokat, valamint makkot, mandulát, pisztáciát, vad olajbogyót, fügét, málnát és szőlőt is fogyasztottak. A kutatók feltételezik, hogy a füveket később törölték az étrendből, mert termelésük hatalmas ráfordítást követelt meg, tápértékük azonban eléggé csekély volt.
(MTI Panoráma)