Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tutanhamon nem volt színesbőrű

2007. szeptember 27. 10:00

Egyiptomi régészek újabb temetkezésnél használt tárgyakra bukkantak a18 éves korában elhunyt Tutanhamon fáraó sírkamrájának egy földalatti helyiségében.

<

Húsz érintetlen agyagedényt találtak a fáraó pecsétjét viselő fedelekkel együtt - közölte Kairóban az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának vezetője. Zahi Hawass a keddi egyiptomi lapok szerint elmondta: az agyagedényeket rövidesen felnyitják, hogy tartalmukat megvizsgálhassák. Ugyancsak megvizsgálják a fáraónak azt a 60 pecsétjét is, amelyeket a sírkamra felfedezője, Howard Carter brit régész 1922-ben ott hátrahagyott.

Hawass egyben válaszolt azokra - a Tutanhamon amerikai turnéja alatt - az amerikai aktivisták által feltett kérdésekre is, amelyek a fáraó bőrszínére vonatkoztak. A régész szerint teljesen bizonyos, hogy Tutanhamon nem lehetett színesbőrű, és szerinte abban az érvelésben sincsenek valós érvek, miszerint a fáraók országa a feketék uralma alatt élt volna.

Tutanhamon sírja az egyetlen a Luxor melletti Királyok völgyében, amelyet sírfosztogatók nem raboltak ki. A fiatal fáraó sírjában fennmaradt pompás kincsek több nagy helyiséget is megtöltenek Kairói egyiptológiai múzeumában.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tutanhamon nem volt színesbőrű

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra