Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rekordot hozott a Raffaello-árverés

2007. július 9. 15:00

Tizennyolc és fél millió fontért (27,4 millió euró) kelt el a múlt héten egy Raffaello-festmény a Christie's aukciósház londoni árverésén.

<

Az 1518-ben alkotott festményt, amely Lorenzo de Medicit, Urbino hercegét ábrázolja, a reneszánsz egyik mesterművének tartják és azon kevesek egyike, amely ma is magánkézben van. Évtizedek óta nem került árverésre a korszakból ilyen jelentős alkotás.

A kép tulajdonosa 1968 óta Ira Spanierman neves képkereskedő és galériatulajdonos volt, aki három évvel azelőtt vette meg mindössze 325 dollárért, mielőtt hitelesen megállapították, hogy Raffello művéről van szó. A névtelenségbe burkolózó vásárló alaposan megjavította a Raffaello-képek eddigi árverési rekordját: az eddigi csúcsösszeget, 5,3 millió fontot 1996-ban fizették ki egy apostolfejvázlatért.

Raffaello Sanzio Urbinóban született 1483-ban. 1504-ben költözött Firenzébe, ahol olyan idősebb kortársaktól tanult, mint Leonardo da Vinci és Michelangelo Buonarroti. Rendkívüli tehetségének köszönhetően II. Gyula pápa Rómába hívta és ott is maradt egészen korai, 1520-ban bekövetkezett haláláig. A pápa, aki állítólag bíborosi rangra akarta emelni a festőt, a legenda szerint sokáig siratta a művészt.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rekordot hozott a Raffaello-árverés

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra