Növényvédő szertől szólnak jól a Stradivari-hegedűk
2006. december 12. 10:15
A legújabb elmélet szerint egyszerű növényvédelmi kezelésnek köszönhető a Stradivari hegedűk világsikere.
<
Évszázadokon keresztül próbálták leutánozni az olasz hegedűk, a Stradivari vagy a Guarneri hangját, és már több kutató, zenész és hangszerkészítő próbálta megmagyarázni, mitől olyan szép a régi hangszerek hangja. A magyarázatok között van a fa sűrűsége (a történelem bizonyos időszakaiban az éghajlati körülmények miatt a fák lassabban nőttek), a hőkezelési technika minősége vagy éppen a máig ismeretlen fényezési módszer.
Nagyvary és a Stradivari |
Az eredmények azt mutatták, hogy a Stradivari és Guarneri hangszerekben lévő hemicellulóz-molekulák (a fa sejtfalában lévő szénhidrát-polimer, amit cellulózzal és ligninnel együtt találtak) szétroncsolódtak, ami az oxidációhoz és a hidrolízishez hasonló kémiai reakciók következménye. Ez bizonyos esetekben a fa természetes öregedésének a következménye, Nagyvary szerint azonban a fát valamilyen vegyi anyaggal kezelték: sót vagy rezet használtak, hogy megvédjék a fát a kártevők ellen.
"Igen bonyolult fakezelési technikára bukkantunk. A szú és a gomba mindig gondot okozott a fával dolgozó mesteremberek számára. A fát valószínűleg sós vízben áztatták, amelybe különböző ásványi anyagokat tettek, és így pusztították el a kártevőket"- állítja Nagyvary. Az, hogy pontosan milyen anyagokat használtak, még nem ismert. A végeredmény? Egy olyan fa, amely keményebb, könnyebb és csodálatos hangot ad ki.
"Az ilyen dolgok körül sok a zavar és a varázslat" -állítja Julian Vincent, a biomimetika (a természetben létező molekuláris szerkezetek törvényszerűségeit kutató tudomány) szakértője. Szerinte Nagyvary kutatásai alaposak, de addig nem lehet megmondani, hogy a következtetései helyesek-e, amíg össze nem hasonlítják egy kezelt és egy kezeletlen fából készült hangszer hangját.