Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Schindler listája kutatható lett

2006. május 19. 18:15

Bad Arolsen eddig nem tartozott az ismert német városok közé, de hamarosan a történészek Mekkájává válhat - írta a Népszabadság.

<

A Kassel melletti településen őrzik a világ legnagyobb holokauszt-archívumát, amelyet most megnyitnak a kutatók előtt. A nácik hírhedten alapos koncentrációs tábori nyilvántartását is megöröklő levéltárban 17,5 millió üldözöttről 50 millió dokumentum található, köztük Schindler híres listája is a megmentett zsidókról. Ha a papírokat egymás mellé helyeznék, 25 kilométer hosszan kígyóznának. A dokumentumok között őriznek például egy jegyzőkönyvet egy Mauthausen melletti tömegkivégzésről is, amit Hitler születésnapja alkalmából rendeltek el.

Az archívumot eredetileg a brit vöröskereszt hozta létre 1943-ban, a Németországban eltűnt - koncentrációs táborokba hurcolt, meggyilkolt, kényszermunkára fogott - polgári személyek felkutatására. A háború után áthelyezték az NSZK-ba, és az 1955-ös bonni szerződés értelmében egy tizenegy országból álló felügyelőbizottság került az élére. Ők határoztak kedden az archívum megnyitásáról, de a konkrét kutatás valószínűleg csak az év végén kezdődhet meg, mivel a részes államoknak (Németországnak, Franciaországnak, a Benelux államoknak, Olaszországnak, Nagy-Britanniának, Izraelnek, az Egyesült Államoknak, Görögországnak és Lengyelországnak) is jóvá kell hagyniuk a döntést.

A teljes cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Schindler listája kutatható lett

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra