Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Budapest építészeti kincseit mutatja be a Szabó Ervin Könyvtár

Budapest építészeti kincseit mutatja be a Szabó Ervin Könyvtár

2023. március 3. 15:06 MTI

Budapest építészeti értékeit bemutató kiállítás nyílt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban Eklektikától a brutalizmusig: 2017-2022 között feltárt építészeti értékek Budapesten címmel, csütörtökön.

<

A 19. századtól az 1970-es évekig

Az Eklektikától a brutalizmusig: 2017-2022 között feltárt építészeti értékek Budapesten című kiállítás a fővárosban fellelhető építészeti stílusok fejlődését mutatja be a 19. század végétől az 1970-es évek elejéig – közölte a könyvtár az MTI-vel.

A tablókon a Nagykörúton belüli területen álló eklektikus épületek, a város számos pontján található ipari építmények, a két világháború közötti időszakból változatos stílusirányzatokat mutató házak, valamint az 1945 utáni évtizedek építészetének alakulását jól reprezentáló, összesen több mint 100 épület lesz látható.

Budapest egyedi látképét a dunai panoráma és a belvárost alkotó, döntően eklektikus épületek adják.

Ismert és fel nem fedezett épületek

A világ egyetemes örökségének sorába tartozó legkiválóbb építészeti alkotások általában országosan védett műemlékek, de az ikonikus épületeken kívül nagy számban találhatók itt helyi védelem alatt álló épületegyüttesek is.

A közelmúltban épült házak közül azonban még sok felfedezésre vár.

A Fővárosi Önkormányzat településkép-védelméről szóló rendelete alapján és a Várostervezési Főosztály tematikus kutatásainak eredményeként 340 ilyen megismerésre váró különleges építészeti érték került 2017 óta kiválasztásra és védelem alá.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából több eseményt, kiállítást is tervez idén, ezekhez kapcsolódik a most nyíló tárlat, amely március 30-ig lesz látogatható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Budapest építészeti kincseit mutatja be a Szabó Ervin Könyvtár

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra