Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Bronzkori fegyver bukkant elő a megapadt Vág folyóból Galgócnál

Bronzkori fegyver bukkant elő a megapadt Vág folyóból Galgócnál

2022. január 5. 12:50 MTI

Bronzkori kardot találtak véletlenül a Vág folyó medrében Galgócnál (Hlohovec), a Nagyszombati régióban – jelentette be honlapján a Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal.

A 26 centiméter hosszú, 150 gramm súlyú fém rövid kardra (vagy hosszú tőrre) egy helyi lakos bukkant még tavaly nyáron, amikor erősen leapadt a folyó vízszintje.

Miközben a penge kiváló állapotban konzerválódott, a szerves anyagból készült markolat teljesen elbomlott, csak a kardon található szegecsek utalnak a létére.

Hasonló rövid kardokat a Duna-medence térségében találtak több helyen Dél-Németországtól a Vajdaságig. Ezek a kardok a Közép-Európát a középső bronzkorban uraló halomsíros kultúrára jellemzők, vagyis mintegy 3600 évesek – közölte a Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal (PÚSR). Korábban hasonló fegyver került elő – egyéb bronzkori tárgyakkal együtt – a Besztercebányai régióból is.

Galgócon is találtak már – ugyancsak véletlenül – 2017-ben egy ősi, mintegy 4000 éves tőrt egy grillparti alkalmával, amelyet a Vág folyó mentén rendeztek.

Az igen jó állapotú penge 24,5 centiméter hosszú, súlya 320 gramm. Felső részébe motívumokat metszettek, és három lyuk van rajta, hogy a pengét nyélbe lehessen fogni.

A 2017-ben talált nyeles tőr a közép-európai bronzkor kezdetén, mintegy 4000 éve létező Únětice-kultúrához köthető.

Ez a kultúra a mai Szlovákia és Csehország területén létezett, és nevét onnan kapta, hogy a közép-csehországi Únětice település térségében bukkantak a kultúra legjellemzőbb régészeti leleteire.

Az első fémkardok a kora bronzkor kezdetén jelentek meg Közép-Európában, nagy valószínűséggel a hosszú bronztőrökből fejlődtek ki.

Galgócon a helyi lakosok az elmúlt években már több véletlenül talált régészeti leletet is beszolgáltattak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bronzkori fegyver bukkant elő a megapadt Vág folyóból Galgócnál

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra