Múlt-kor.hu

Bolhavadászattól műtétig – lenyűgöző képek I. világháborús német lövészárkokból

Bolhavadászattól műtétig – lenyűgöző képek I. világháborús német lövészárkokból

2017. március 8. 12:51

Borotválkozás a lövészárok rejtekében, vadászat a ruhákba bújt bolhákra, ritka (és hivatalosan tiltott) felvétel egy műtétről, pipázás egy szétbombázott épület romjai között, lövészárokba szorult tank, kutyapihenő a mosatlan ruhakupac tetején, sérült bakák a kórteremben, masírozás egy szétlőtt város utcáin, brit hadifoglyok kísérése, pózolás egy lezuhant brit repülőgép előtt. Robert Lichte, a Nagy Háborúban szolgáló német helyettes tisztiorvos kilenc albumot töltött meg fényképeivel, amelyek a német lövészárkok, valamint a vonalak mögötti élet mindennapjaiba engednek betekintést.

A lenyűgöző gyűjteményre Marius Moneth, egy 33 éves düsseldorfi doktorandusz tett szert, aki „igazi történelmi kincsnek” nevezte a nyolc darab fotós és egy képeslapokat összegyűjtő albumot, amelyek különleges betekintést nyújtanak a német háborús vonalakról. Nem csupán a lövészárokbeli mindennapokról vagy a háború pusztításairól, hanem a fényképész, az egyébként tisztiorvosként tevékenykedő Robert Lichte személyes munkatapasztalatairól is. Ez utóbbi téma azért is különleges, ugyanis az egészségüggyel kapcsolatos területekről (úgymint a kórház vagy a műtő) ki volt tiltva a fényképezőgép.

A tizedesi rangról folyamatosan a ranglétrán felfelé lépegetve a helyettes tisztiorvosi rangot megszerző Lichte az egyik képeslap tanúsága szerint túlélte a háborút. A 16. gyalogezred első századában harcolt, amely főként a franciaországi Neuve Chapelle és Verdun városok környéki frontszolgálatban vett részt. Tevékenysége elismeréseképpen megkapta a német Vaskereszt Másodosztályát (Eisernes Kreuz 2. Klasse), amelyet szintén lefényképezett, és a fotót elhelyezte az albumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bolhavadászattól műtétig – lenyűgöző képek I. világháborús német lövészárkokból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra