Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Bizarr szekta, földönkívüliek, vagy más állhatott a titokzatos „marhacsonkítások” hátterében?

2021. május 11. 14:28 Múlt-kor

A sátánista szektáktól az ufókig

A titokzatos haszonállat-csonkítások azonban nem kizárólag az 1970-es években, és nem csak az Egyesült Államokban történtek. Hasonló esetek – birkákat, marhákat és lovakat is érintően – már a 17. századból is maradtak fenn, és a közelmúltban még 2019-ben is jelentettek ilyet. A legtöbb figyelmet azonban az 1970-es évek hulláma kapta.

Nagy vonalakban két táborra oszthatók a vita résztvevői: azokra, akik szerint eleddig megmagyarázatlan jelenségről van szó, és azokra, akik szerint konvencionális állatpusztulásokról, amelyeket egyes emberek „újracsomagoltak” rejtélyes vagy paranormális eseményekként.

Az előbbi tábort erősítők körében számos különféle magyarázat merült fel az idők során a jelenségre. Egyes helyi hatósági vélemények szerint az állatokat bizarr szekták ölték és csonkították meg szertartásaik keretében. 1980-ban a kanadai rendőrség egy azonosítatlan szektát tett felelőssé az ott tapasztalt esetekért, míg az Egyesült Államok Iowa államában a nyomozó hatóság kimondottan „sátánistákat” nevezett meg elkövetőkként.

Az érintett közösségeken belül született beszámolók sokasága arra utalt, hogy a csonkításos esetek rendszerint egybeestek titokzatos, jelöletlen helikopterek feltűnésével. Egyes, sok állatot veszítő gazdák úgy gondolták, az öldöklés a szövetségi kormány műve – a különböző feltételezések között új fegyverekkel, például biológiai ágensekkel végzett kísérletek is felmerültek.

A kormányzattal szembeni bizalmatlanság és ellenszenv odáig növekedett, hogy Nebraska állam Nemzeti Gárdája a megszokott 1000 lábról (kb. 300 méter) 2000 lábra (kb. 600 méter) növelte helikopterei repülési magasságát – egyre gyakrabban fordult elő ugyanis, hogy a dühödt gazdák rálőttek a katonai helikopterekre.

Megint mások azonosítatlan, ám egyértelműen földi lényekre gyanakodtak. A Utah állam északkeleti részén fekvő Skinwalker Ranch nevű birtok tulajdonosa, Terry Sherman rengeteg marhája esett áldozatul a titokzatos csonkításoknak, miután 1996-ban megvásárolta az 512 holdas területet.

A bizarr eseménysorozat – amelyből azóta könyv és dokumentumfilm is készült Hunt for the Skinwalker címmel – egybeesett számos ismeretlen – vagy legalábbis annak hitt – lény felbukkanásával a környéken (a birtok neve már önmagában is ominózus: a „skinwalker” [kb. „mások bőrében járó”] a navahó indián mitológiában egy rosszindulatú, alakváltásra képes varázslót jelöl).

Sherman egy alkalommal egy farkasra hasonlító, ám megközelítőleg háromszor nagyobb lényt pillantott meg, amelyen látszólag nem fogtak a rá kilőtt puskagolyók, egy másik esetben pedig a jelenségeket kutatók egyike pillantott meg egy emberszerű, ám világító sárga szemű alakot, amint egy fáról figyelte őt. A birtokon az 1990-es évek után is történtek megmagyarázhatatlan esetek.

A „hívők” utolsó népes tábora a földönkívüliekkel magyarázza a csonkításokat. A Stanford Egyetemen végzett Linda Moulton Howe tudományos filmkészítő és oknyomozó újságíró 1000-nél is több állatcsonkításos esetet vizsgált meg 1980-ban készült, A Strange Harvest (Különös aratás) című dokumentumfilmjéhez, amellyel Emmy-díjat is nyert.

1989-ben megjelent, a film folytatásának szánt könyvében, amely az An Alien Harvest (Idegen aratás) címet kapta, Howe arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy a jelenség minden bizonnyal földönkívüliekhez köthető.

A legmeggyőzőbb esetek egyike egy Lady nevű lóé, amelyet 1967 szeptemberében találtak holtan a Colorado állambeli Alamosa közelében egy tanyán. Az állat agya, tüdeje, szíve és pajzsmirigye tiszta vágásokkal el volt távolítva. Az eset után 24 órán belül egy helyi bíró, Charles Bennett három világító, narancssárga gyűrűt figyelt meg az égen, amelyek háromszög alakzatban, hihetetlen sebességgel repültek. Ugyanezen időtartamon belül két helyi seriffhelyettes azt állította, egy lebegő narancssárga gömb követte őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bizarr szekta, földönkívüliek, vagy más állhatott a titokzatos „marhacsonkítások” hátterében?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra