Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Bepillantás a Habsburg császári esküvők kulisszái mögé

Bepillantás a Habsburg császári esküvők kulisszái mögé

2024. július 9. 16:05 Múlt-kor

„Háborúzzanak mások, te, boldog Ausztria, házasodj!” Ez a híres mondás évszázadokon át határozta meg a Habsburgok házasságpolitikáját, amely döntő szerepet játszott a dinasztia több száz éves fennmaradásában. 1740-1918 között százegy Habsburg frigy köttetett nemcsak más királyi dinasztiák, hanem a saját, tágabb családjuk tagjaival is. Mivel ezek az elrendezett házasságok gyakran politikai problémákra is megoldást jelentettek, a sokszor még gyermekkorú főhercegek és főhercegnők esetében ritkán számítottak a szívügyek. Sokkal inkább a család dinasztikus érdekeit vették figyelembe, vagyis lényegében nem két személy, hanem két család egyesült. Így talán nem meglepő, hogy ritkaságszámba mentek azok a házasságok, amelyekben a felek őszintén megszerették egymást. A fényűző ceremóniák mögött pedig megható emberi sorsok is rejtőztek.

<

Budapesttől kb. 3 órányi autózásra található Ausztria legnagyobb vidéki kastélyegyüttese, az 1755-1918 között a császári család tulajdonát képező Schloss Hof, valamint a tőle 3 km-re lévő Schloss Niederweiden, Savoyai Jenő herceg és Mária Terézia egykori vadászkastélya. Mindkét kastély és környéke kellemes kikapcsolódást nyújt bármely korosztálynak, minden évszakban. A kiterjedt barokk kertekben számtalan szórakozási, kikapcsolódási lehetőség várja a látogatókat: futóbiciklis pálya, kalandjátszótér, labirintus, golyópálya, állatsimogató, tematikus kertek és függőágyak, valamint állandó és időszakos programok.

 

A két épületben elosztva került kialakításra a Császári esküvők című időszaki kiállítás, amely több évszázadon átívelően mutatja be ezeket a korabeli közemberek által kevésbé ismert, fényűző eseményeket. Amíg ők a ceremóniák rendkívüli külsőségeit láthatták csupán, mi megismerhetjük a pompa mögött húzódó történéseket, a leendő házastársak kiválasztásának indokait, lehetőségünk van részletesen betekinteni a szertartásokba, hagyományokba, a párok magánéletébe, érzéseibe, valamint az özvegység megélése is szerepet kap.

 

A Schloss Niederweiden első emeletén található a kiállítás Egy ok az ünneplésre című szekciója, amely az eljegyzéstől kezdve a menyasszony új hazájába érkezésén keresztül a császári esküvők lebonyolításán át egészen az özvegységig mutatja be az eseményeket.

 

Itt menyasszonyi ruhát nem láthatunk, mivel ezek sajnos nem maradtak fenn, és még leírások, különféle ábrázolások alapján sem rekonstruálhatóak hitelesen. Egyházi öltözetekhez felhasználták a ruhák részeit, amelyekből viszont néhány megtekinthető itt. Azonban olyan egyéb ruha- és ékszerrekonstrukciókkal, eredeti személyes tárgyakkal, porcelánokkal, festményekkel, fotókkal találkozhatunk, amelyek Mária Terézia királynőhöz, II. József király hitveseihez, Marie Antoinette francia királynéhoz, Erzsébet királynéhoz (Sisi) és gyermekeihez, továbbá Stefánia főhercegnéhez és Zita királynéhez kötődnek. Sőt, némelyiket itt láthatja először a közönség, többek között például azt a különleges hímzéssel díszített fehér, csipkés kendőt, amelyet Sisi az édesanyjától kapott esküvője alkalmából.

 

Miért különleges II. József király és második felesége, Mária Jozefa bajor hercegnő eljegyzési gyűrűje? Milyen változásokon kellett átmennie Mária Antónia osztrák főhercegnőnek, hogy Marie Antoinette francia királyné lehessen belőle? Milyen lehetett Sisi menyasszonyi ruhája és fejdísze? Hogyan kommunikálták a külvilág felé Rudolf trónörökös és Stefánia belga hercegnő közelgő házasságkötését? Milyenek voltak az esküvői fogadások és milyen porcelánokkal terítettek? Többek között ezekre is választ kaphatunk.

 

 

Schloss Hof 1755-1918 között a császári család tulajdona volt, 70 hektáron terül el, ezáltal Ausztria egyik legnagyobb vidéki épületegyüttese: egy kastélyból és a körülötte lévő 16 hektáros, teraszos barokk kertből és egy hatalmas birtokból áll, amely a 18. században a legmodernebbek közé tartozott Európában. Barokk szimmetria jellemzi a hét terasz kialakítását, melyek közül a hetedik a legnagyobb: ez nagyjából nyolc futballpálya nagyságának felel meg. Az egymás utáni teraszokról felfelé haladva érezni azt, ami az építtető, Savoyai Jenő célja volt: ahogy emelkedünk, egyre inkább elénk tárul az épület. A kastélyból a kilátás is páratlan: a 30 km-re fekvő Pozsony és Dévény vára is tisztán látható.

Itt kapott helyet az első emeleten az emberi sorsok bemutatása, azaz, hogy mit is jelentett a Habsburg családba beházasodni. Az itteni szekció a Szerelem? Eljegyzés! Házasság. címet kapta, amely szimbolikusan jelzi, hogy a szerelem egyáltalán nem számított (hisz aligha volt beleszólásuk a párválasztásba), a házasságba való beleegyezés kötelező volt. A kiállításon részletesen megismerhetjük, hogy mely frigy volt sikeres és mely sikertelen, annak függvényében, hogy született-e belőle olyan trónörökös, aki még a felnőtt kort is megérte.

Milyen feltételeknek kellett megfelelnie egy Habsburg családba beházasodó menyasszonynak vagy vőlegénynek? Hogyan szervezte gyermekei frigyeit Mária Terézia és ezek milyen következményekkel jártak? Melyik lánya ment férjhez a kastély ma is látogatható barokk kápolnájában? Kik voltak még Ferenc József lehetséges menyasszony-jelöltjei? Milyen hátrányokkal járt egy rangon aluli házasság? Melyik menyasszony mit hozott divatba? Mindezt megtudhatjuk a tárlatot végigjárva.

Ugyanezen az emeleten, az időszaki kiállítás termei után tekinthető meg az állandó kiállítás: II. József bútorozott császári lakosztályai (váró-, étkező-, játékterem, hivatalos hálóterem és a szalon), az eredeti állapotában fennmaradt barokk kápolna, a díszterem (amely 2018-ban elnyerte a legszebb esküvői helyszín díját), Mária Terézia özvegyi lakosztályai (váró-, fogadó terem, szalon és WC-vel kiegészített hálóterem), méghozzá Savoyai Jenő eredeti bútoraival, és a cselédszoba. Mindemellett a kastély pincéjébe is lemehetünk, valamint egyes helyszíneken bepillantást nyerhetünk a birtok személyzetének dolgos hétköznapjaiba is.

Ugyanazzal a jeggyel lehet a két kastély területén szabadon közlekedni, amely hasonló érzetet nyújt a látogatóknak, mint annak idején a császári család tagjainak: bármikor, bárhova bemehetnek és bármit megnézhetnek. A tárlaton nincsenek audio guide-ok. Újdonság, hogy a Schloss Hof kastélyegyüttese 2024 júliusától már nem csak ünnepnapokon és a magyar nemzeti ünnepeken (legközelebb augusztus 20-án), hanem minden hónap első vasárnapján is magyar tárlatvezetéssel várja a látogatókat (augusztus 4., augusztus 20., szeptember 1., október 6., november 1. és 3., részletesebb információ a weboldalon).

Ezeken az időpontokon kívül külön igényelhető a magyar nyelvű tárlatvezetés.

A Császári esküvők időszaki kiállítás 2024. november 3-ig tekinthető meg. Bővebb információ: https://www.schlosshof.at/magyar.

 

A kastélyokba jövőre is érdemes lesz ellátogatni, hiszen 2025. március 15 – november 2. között a Jenő herceg 300 éve Schloss Hofon című időszaki kiállítás szintén két helyszínen mutatja majd be egyedülálló módon a magánember Savoyai Jenőt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bepillantás a Habsburg császári esküvők kulisszái mögé

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra