Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Miről mesélnek az IBUSZ logói?

Miről mesélnek az IBUSZ logói?

2022. november 10. 11:15 Múlt-kor

A logó minden vállalat egyik legfontosabb ismertetőjegye, egy olyan jól felismerhető, egyedi jel, amely azonosítja őt a piaci szereplők között. Ez természetesen nem állandó, hanem az idők szavát és a legújabb arculati trendeket követve időről időre változik, vagy átalakul. Az idén a 120. születésnapját ünneplő IBUSZ is több logót használt hosszú története során, az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

<

Az IBUSZ egyik legkorábbi ismert logója egészen az 1930-as évekig volt használatban. A magyar címer fölött elhelyezkedő és szárnyát szélesre táró turulmadár a vállalat számos kiadványán megjelent, bel- és külföldön egyaránt jól ismertté vált.

Az 1940-es években aztán új logót kapott az IBUSZ:

A második világháború során, 1940-ben készült változatnak manapság kevés nyomát találni, de felbukkan például az IBUSZ balatoni vonatutazásait bemutató filmhíradós anyagban:

Az eredeti logó sem merült azonban teljesen feledésbe, kissé megváltoztatott és bővített formában ekkor is szerephez jutott:

A második világháború utáni kényszerszünetet követően az IBUSZ vadonatúj logóval tért vissza, amely sokáig szinte minden változtatás nélkül jelent meg plakátokon, újságban, öngyújtón, kulcstartón és kiskanálon egyaránt:

Az 1980-as években az IBUSZ háza táján is fújni kezdtek a változás szelei, a több mint harminc éves múltra visszatekintő logóra is ráfért egy kis vérfrissítés. Erről tanúskodik a némileg átalakított, áramvonalasabb, letisztultabb logó is:

1992-ben, az IBUSZ 90 éves fennállásának megünneplésekor a társaság hosszú és gazdag történetét bemutató kiadvány címlapján – már a nosztalgia jegyében – újragondolták az eredeti turulmadaras-címeres logót:

A rendszerváltás után nem sokkal további látványos változások következtek be a logó arculatának kialakításában. 1995-től az IBUSZ az alábbi logót használta:

2011-ben újabb modernizálás következett. A napkorong előtt szárnyaló alakban nem nehéz felfedezni a távoli úticélokra eljuttató repülőgépet, de visszaköszön benne az 1900-as évek elejének turulmadara is:

Az IBUSZ alapításának 120. évfordulóját pedig az alábbi logóval ünnepli idén a vállalat:

(x)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Miről mesélnek az IBUSZ logói?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra