Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

„Az évszázad adományában” részesült két dél-koreai múzeum a tavaly elhunyt Samsung-elnök hagyatékából

2021. július 22. 10:26 MTI

„Az évszázad adományát” kapta a Samsung néhai elnöke, Li Kunhi hagyatékából két dél-koreai múzeum – számolt be róla a CNN online kiadása.

<

Li Kunhi hatalmas műkincsgyűjteménnyel rendelkezett, családja a halála után felmerült óriási adóbefizetési kötelezettség egy részét rendezte azzal, hogy a műgyűjtemény mintegy 23 ezer darabját adományozta a Koreai Nemzeti Múzeumnak és a koreai Modern és Kortárs Művészetek Nemzeti Múzeumának (MMCA).

A tavaly októberben, 78 évesen elhunyt Li Kunhi a Forbes 2017-es becslése szerint mintegy 16 milliárd dolláros örökséget hagyott a családjára.

A Li Kunhi-gyűjtemény első darabjaival két szerdán megnyílt szöuli kiállításon találkozhat a közönség. A kiállítások egy hónappal azt követően nyíltak meg, hogy az üzletember családja bejelentette az adományozást, amivel több mint 10,4 milliárd dollár örökösödési adótartozását igyekszik rendezni.

A gyűjteményben történelmi koreai alkotások, kortárs művészeti alkotások és olyan európai mesterek művei is szerepelnek, mint Pablo Picasso vagy Claude Monet. A külföldi alkotásokat jövőre mutatják be a dél-koreai közönségnek.

Sem Li családja, sem a múzeumok nem nyilatkoztak arról, hogy mekkora értéke van az adománynak.

A gyűjtemény darabjai között van Pierre-Auguste Renoir La Lecture című képe, amelyet az MMCA kapott mintegy 1500 további műalkotással együtt. A múzeum „az évszázad adományaként” értékelte a gesztust. Mint Park Mihva, a múzeum vezető kurátora hangsúlyozta: a festményekből, grafikákból és szobrokból álló kollekció az eddigi legnagyobb adomány, amelyet az intézmény valaha kapott.

Az MMCA 119 olyan alkotást kapott, amelyet nyugati művészek, köztük Paul Gauguin, Pierre-Auguste Renoir, Camille Pissarro, Marc Chagall, Salvador Dalí és Joan Miró alkottak. Az adomány több mint 90 százaléka kortárs koreai művészek munkáiból áll.

A Koreai Nemzeti Múzeumban megtekinthető kincsek között több tucatnyi történelmi jelentőségű műkincs, mások mellett buddhista szobrok, ritka fametszetek és bronzkori agyagedények szerepelnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

„Az évszázad adományában” részesült két dél-koreai múzeum a tavaly elhunyt Samsung-elnök hagyatékából

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra