Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az ember, akit a saját szakálla ölt meg

2018. január 29. 14:47

Az osztrák-német határon található városka, Braunau am Inn nemcsak arról ismert, hogy itt született Adolf Hitler. Igaz, a másik történet kevésbé van benne a köztudatban, pedig a település egyik 16. századi polgármesteréhez köthető a történelem egyik legkülönösebb halálesete.

A Braunau am Inn-i Szent István-templom mellett található síremlékek között egy tekintélyes méretű dombormű is látható egy férfiról, akinek szokatlanul hosszú szakálla a földig ért. Az emlékmű első pillantásra bizarrnak tűnhet, ám méltó emléket állít annak az embernek, akit a saját szakálla ölt meg.

Az alkotás a település 16. századi polgármesterét, Hans Steiningert ábrázolja, aki egyfajta népi hőssé vált az évszázadok során. Életéről és polgármesterként végzett munkájáról keveset tudunk, ám szakálla, amely állítólag több mint négy és fél méter hosszú volt, komoly nyomott hagyott a város kulturális emlékezetében.

Steininger a város népszerű polgármestereként több ciklusban is irányította a települést, mígnem 1567-ben élete különös véget ért. Szeptember 28-án tűz ütött ki a városban, amely pánikot keltett a lakosok körében. Steininger általában felgöngyölítve, egy zsebben tárolta hosszú arcszőrzetét, ám ezúttal, a nagy sietségben kiengedve hagyta. A káosz közepette egyszer csak rálépett a saját szakállára, aminek következtében leesett egy lépcsőn, és kitörte a nyakát.

Az egészalakos domborművön Steininger szakálla ketté van választva, és ugyanígy két részből áll a helyi múzeumban kiállított eredeti arcszőrzet is – igaz, ez utóbbi kevésbé dús. Ugyanis amellett, hogy a polgármesternek emlékművet állítottak, annak érdekében, nehogy a többéves szakállnövesztési projektje kárba vesszen, levágták az arcszőrzetét, amely a város egyik fontos kulturális örökségévé vált.

Steininger szakálla a halála óta eltelt 450 év alatt sem veszett el, és ma is meg lehet tekinteni a braunaui Herzogsburgi Kerületi Múzeumban. A szakállat hitelesítették és kémiai eszközökkel igyekeznek megóvni épségét, hogy a jövő generációk is megcsodálhassák a város nevezetességét. Bár manapság Braunau elsősorban Hitler szülőhelyeként él a köztudatban, a helyi vezetés érthető módon inkább Steininger szakállát szeretné az első számú turistalátványossággá tenni. A városnéző körutak során például egy Steiningernek öltözött, hosszú álszakállt viselő férfi vezeti körbe a turistákat. Csak remélni lehet, nem történik még egyszer hasonló tragédia egy hosszú szakáll miatt, mint 450 évvel ezelőtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az ember, akit a saját szakálla ölt meg

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra