Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az első világháború harcainak valóságos időkapszulája került elő az olasz Alpokban

2021. május 6. 11:47 MTI

Első világháborús relikviákat találtak az olvadó jégből elkerülő barakkban az olasz Alpokban.

<

A Stelvio-hágó feletti, 3095 méter magas Monte Scorluzzo hegycsúcsán egy barlangba épített barakk nyújtott otthont három és fél éven át az osztrák-magyar hadsereg 20 katonájának az úgynevezett fehér háborúban, melynek során az olasz csapatok ellen harcoltak a kegyetlenül hideg alpesi térségben.

A nagyrészt az Alpok lombardiai régiójában és a Trentino-Alto Adige régióban lévő Dolomitokban vívott fehér háború relikviáit egészen az 1990-es évekig őrizte a jég, a globális felmelegedés hatására ekkor egyre több emlék került elő tökéletes állapotban: fegyverek, szánkók, levelek, naplók, majd idővel a katonák földi maradványai is.

A Monte Scorluzzón lévő barakk léte régóta ismert, de csak 2015-ben olvadt el teljesen a körülötte lévő jég, amely korábban megakadályozta a kutatók bejutását. A fedezékül szolgáló építményt a háború végén, 1918 novemberében a katonák elhagyták, ottmaradtak azonban mindennapi tárgyaik: a szalmából készült ágyak, ruhák, lámpások, újságok, képeslapok, pénzérmék, konzervek és állati csontok.

A felfedezett emléktárgyakat a lombardiai Bormióban 2022-ben nyíló múzeumban állítják majd ki - írja a The Guardian.

„A barakk a fehér háború időkapszulája, mely segít megértenünk, milyen szélsőséges, ínséges körülmények között éltek a katonák” – mondta Stefano Morosini, a Stelvio Nemzeti Park történésze.

Úgy vélik, sok katonát lavina ölt meg, lezuhant valahol a hegyen, vagy kihűlés végzett vele. Az elmúlt évtizedekben tucatnyi holttest bukkant elő az olvadó jég alól, többeken még az egyenruha is megőrződött.

Legutóbb az elmúlt évben egy hegymászó botlott meg egy katona olasz zászlóba csavart maradványaiban az Adamello gleccseren.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az első világháború harcainak valóságos időkapszulája került elő az olasz Alpokban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra