Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Április 8-tól tekinthető meg a Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállítása

Április 8-tól tekinthető meg a Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállítása

2022. március 29. 15:05 MTI

Az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlatának ígérkezik a Szépművészeti Múzeum Menny és pokol között – Hieronymus Bosch rejtélyes világa című kiállítása, amely április 8-tól közel kilencven műalkotást, köztük tizenegy Bosch-festményt vonultat fel.

A teljes életmű fele

A tizenegy bemutatott Bosch-festmény a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét teszi ki – hangsúlyozta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a Szépművészeti Múzeum.

Mint a szervezők emlékeztetnek, Hieronymus Bosch egyedülálló művészete halála után több mint ötszáz év elteltével is számos megoldatlan rejtélyt tartogat.

Örök emberi témák

A múzeum a gondosan válogatott csaknem kilencven műalkotással kívánja bemutatni azokat az örök emberi témákat, amelyeket Bosch oly eredeti és rejtélyekkel telített módon fogalmazott meg a műveiben: az erény és a bűn közötti választás, a hit és az igazság kérdései, a vágyak korlátlan megélése és féken tartása, az emberi lét szellemi minőségének kérdése.

Megelevenedik a művész világa

A kiállítás célja Bosch világának megelevenítése, a késő középkor szellemi és vizuális kultúrájának megidézése az emberi létezésről alkotott elképzelések bemutatásával – közölte a Szépművészeti Múzeum.

Előzmények és Bosch műhelyének művei is szerepelnek

Bosch saját kezű festményei és rajzai mellett az életmű előzményeihez kapcsolódó alkotások, továbbá műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók lesznek a július 17-ig nyitva tartó tárlaton, amely nemcsak Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása lesz Bosch művészetéről, de a teljes nemzetközi múzeumi világot tekintve is az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlatának ígérkezik – zárul a közlemény.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Április 8-tól tekinthető meg a Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállítása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra