Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Amikor titokzatos gáztámadások tartottak rettegésben egy amerikai kisvárost

Amikor titokzatos gáztámadások tartottak rettegésben egy amerikai kisvárost

2023. július 30. 16:11 Múlt-kor

<

Kísértet a múltból?

Sokakat azonban nem hagyott nyugodni az ügy. A legkitartóbb kutatók végül Virginia államban akadtak hasonló jelenség nyomára, méghozzá több mint tíz évvel korábbról.

Az itteni Botetourt megyében 1933. december 22-től 1934. február 2-ig fordultak elő hasonló gáztámadások, amelyek helyszínein női lábnyomokat találtak.

A rejtélyes, édeskés szagú szert sosem azonosították, az elkövető(k) pedig eltűnt(ek). A virginiai esetek során volt, aki beszédhangokat hallott ablaka alól a támadás előtt, és volt, aki egy autót látott fel-alá közlekedni az utcán előtte.

Egy lakos, Chester Snyder január 25-én sörétes fegyverével rálőtt egy árokban lopakodó alakra, aki azonban elmenekült.

Ennél is aggasztóbb eset történt nem sokkal a mattooni támadássorozat előtt: 1944. február 1-jén a pennsylvaniai Coatesville-ben három embert mérgezett meg egy édeskés gáz – ők belehaltak, az anyagot pedig itt sem sikerült azonosítani.

A találgatás ma is folyik, hogy vajon mi történt 1944 kora őszén az illinois-i kisvárosban, és ha valaki valóban szándékosan mérgezett gázzal embereket, akkor ki lehetett az.

Jelenleg a klinikai pszichológia berkeiben a mattooni „őrült gázos” körüli pánikot a tömeghisztéria iskolapéldájának tekintik, és úgy tartják, az ügy mindenfajta valóságalapot nélkülözött – az első néhány, mással is magyarázható incidenst követően a helyi média hergelte a lakosságot, és hitette el velük, hogy veszélyben vannak. A legtöbb történész is ezt tekinti a legvalószínűbb magyarázatnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Amikor titokzatos gáztámadások tartottak rettegésben egy amerikai kisvárost

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra