Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Amikor titokzatos gáztámadások tartottak rettegésben egy amerikai kisvárost

Amikor titokzatos gáztámadások tartottak rettegésben egy amerikai kisvárost

2023. július 30. 16:11 Múlt-kor

<

Fokozódó pánik

Másnap, szeptember 6-án a 11 éves Glenda Hendershottra édesanyja talált rá eszméletlenül, miután szintén a titokzatos gázzal került kapcsolatba. Ezután szinte napi szinten történtek a támadások, amelyek során volt, aki a korabeli rovarirtószerekhez használt, kézi működtetésű szórót (ún. „Flit gun”) látott az alak kezében, és olyan is volt, aki szerint a „gázos” egy férfinak öltözött nő volt.

A sajtó tovább keltette a pánikot, miközben a hatóságoknak kevés nyomuk volt, amelyen haladhattak, és még ennél is kevesebb elméletük az elkövető vagy elkövetők kilétét illetően.

A város mindössze tízfős rendőrsége keresést indított a környéken csavargók, zavart elméjű emberek, illetve esetleges elmegyógyintézetből szökött személyek után kutatva, eredménytelenül. Egy elhagyatott kunyhót találtak, amely korábban szolgálhatott a keresett bűnöző bázisaként, nyomokra azonban itt sem leltek. Egy meg nem nevezett személyt letartóztattak, azonban ő sikeresen teljesített egy poligráfos vizsgálatot, és szabadon engedték.

A kereséshez Illinois állam rendőrsége és az FBI is csatlakozott, miután már az országos sajtó is cikkezett a mattooni „őrült gázos” egyre gátlástalanabb támadásairól: több alkalommal már házak ajtajait próbálta belökni szemtanúk szerint, egy nő szerint pedig ablakán át betörve gázosította el őt a támadó. Minden esetben az áldozatok kiáltozása riasztotta el sikeresen a tettest. Egyes esetekben férfi, más esetekben női lábnyomokat véltek felfedezni az áldozatok házai körül a támadásokat követően.

A pánik a tetőfokára hágott a kisvárosban: fegyveres férfiak csoportjai járták éjjel az utcákat, és az emberek a házaikon esett legapróbb sérülés – mint például egy kilyukadt szúnyogháló – mögött is az „őrült gázost” sejtették. A hatóságok találtak egy kézenfekvőnek tűnő megoldást: kijelentették, hogy egy közeli gyár, az Atlas Imperial Diesel Engine Company által a levegőbe bocsátott szén-tetraklorid a felelős a mérgezéses esetekért.

Válaszul az Atlas közleményben kijelentette, hogy a gyár területén szén-tetrakloridot kizárólag a tűzoltókészülékekben találni. Szeptember végére a bejelentések abbamaradtak, miután a rendőrség kitartott amellett, hogy racionálisabb magyarázat is létezik a történtekre, a pánikot pedig tömeghisztéria okozza.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Amikor titokzatos gáztámadások tartottak rettegésben egy amerikai kisvárost

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra