Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Alig vett részt a harcokban, mégis fontos szerepet játszott Hitler legfélelmetesebb csatahajója

2019. november 12. 12:33

„Száz géppuska elvesztése vagy ötszáz pilóta halála nem lenne kár érte” – írta Winston Churchill miniszterelnök a Brit Királyi Haditengerészet parancsnoki tisztjének, Sir Dudley Poundnak, arra utalva, hogy a legfélelmetesebb német csatahajó, a Tirpitz elsüllyesztése érdekében akár félezer brit katona élete sem lenne nagy ár. Bár közel négy évbe telt, harminckét brit Lancaster bombázó 1944. november 12-én végül a tenger fenekére küldte a monstrumot.

<

A Bismarck testvérhajóját, a több mint 42 ezer tonnás Tirpitzet 1939. április 1-jén bocsátották vízre, és 1941 februárjában csatlakozott a német hajóflottához.

A Norvégiában, a Trondheim-fjordnál állomásozó csatahajó feladatául a német hadvezetés az Izlandról a Szovjetunióba utánpótlást szállító konvojok megtámadását, valamint a brit hajók csendes-óceáni térségbe való eljutásának megakadályozását jelölte meg.

A komoly óvintézkedések ellenére a Tirpitz egyetlen hajót sem süllyesztett el – nyolc darab 38 centiméteres nehézágyúját alig sütötte el. Legkomolyabb bevetését a Spitzbergák elleni, 1943 nyarán zajló erődemonstrációban való részvétele jelentette.

A hajó elrettentő erejével azonban hozzájárult a német háborús erőfeszítésekhez, jelenléte ugyanis arra kényszerítette a briteket, hogy két csatahajójukat is készenlétbe állítsák, miközben más hadszíntereken is bevethették volna őket.

A szövetséges csapatok összesen huszonnégy offenzívát intéztek a csatahajó ellen, melyek során a támadók jelentős veszteségeket szenvedtek.

A számtalan sikertelen offenzíva között azonban egy sikeres is akadt: 1943 szeptemberében a britek törpe tengeralattjáróikkal sikeresen elhelyezett aknáik segítségével komoly károkat okoztak a hajóban.

A Tirpitz teljes rendbehozatala – a II. világháború egyik legnagyszerűbb hajómérnöki teljesítményével –1944 áprilisára fejeződött be.

A hajó még egészen 1944. november 12-ig kitartott, ekkor azonban a brit Lancasterek által ledobott Tallboy bombák közül legalább kettő eltalálta, és a tenger fenekére küldte a Tirpitzet. A hajó legénységének mintegy fele életét vesztette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Alig vett részt a harcokban, mégis fontos szerepet játszott Hitler legfélelmetesebb csatahajója

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra