Múlt-kor.hu

Akár 70 millió dollárt is kaphat tulajdonosa Basquiat egy festményéért

Akár 70 millió dollárt is kaphat tulajdonosa Basquiat egy festményéért

2022. március 9. 12:50 MTI

Jean-Michel Basquiat Cím nélkül (Ördög) című festményét adja el Maezava Juszaku japán milliárdos egy májusi árverésen. A becslések szerint akár 70 millió dollárért (23,5 milliárd forintért) is elkelhet az 1982-ben készült alkotás – írta meg az artnews.com művészeti hírportál.

Maezava hat éve vásárolta meg a Basquiat-festményt 57,3 millió dollárért (19,2 milliárd forintért) a Christie’s aukcióján. A milliárdos gyűjtő képére a Phillips május 18-ra meghirdetett New York-i kortárs művészeti árverésén lehet majd licitálni.

Basquiat neoexpresszionista alkotásait szívesen vásárolják a gyűjtők, 2021-ben a művész három képe kelt el 40 millió dollár fölötti áron.

Maezava, akinek vagyona a Zozotown online kiskereskedelmi láncból származik, a Sotheby’snél 2017-ben szintén vett egy Basquiat-képet. A koponyát ábrázoló műért 110,5 millió dollárt (37 milliárd forintot) fizetett, megdöntve a művész aukciós rekordját. A japán vállalkozó ezzel be is írta magát a művészeti piac hírességei közé.

A Cím nélkül (Ördög) című olajkép egy szarvas ördögöt ábrázol. Ez a motívum Basquiat-nál gyakran megjelenik. A májusi árverés előtt az alkotás a Phillips árverési ház londoni, Los Angeles-i és tajpeji kiállításain látható.

Az 1988-ban, 27 évesen elhunyt amerikai művész graffitifestéssel kezdte festőművészi pályafutását, első önálló kiállítása 1981-ben volt.

A Christie’s és a Sotheby’s után a Phillips a harmadik legnagyobb aukciósház a világon. A hongkongi terjeszkedést is tervező, News York-i és londoni székhelyű aukciósháznak 2021-ben 993,3 millió dolláros (333 milliárd forintos) bevétele volt az éves eladásból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Akár 70 millió dollárt is kaphat tulajdonosa Basquiat egy festményéért

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra