Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ágyban, párnák közt halt meg A keresztapa alakját ihlető Frank Costello

2019. november 14. 17:59 Múlt-kor

<

Costello szintet lép

1926-ban a hatóságok letartóztatták Costellót és Dwyert a parti őrség tisztjének megvesztegetése miatt. Az olasznak szerencséje volt, az ő ügyében az esküdtszék döntésképtelenné vált, míg az írt elítélték.

Dwyer börtönbe vonulása után Costello átvette a vállalkozás felügyeletét, ami igencsak zavarta az ír csempész addigi beosztottjait.

Bandaháború robbant ki azok között, akik szerint Dwyer éppen Costello miatt került börtönbe, illetve Costello hű követői között. A „manhattani sörháborúk” néven ismert konfliktus következtében a Combined felbomlott.

Costello azonban nem hagyta, hogy ez akadályozza az előrejutásban. Lucianóval közösen továbbra is többféle vállalkozást üzemeltettek, köztük kaszinóhajókat, játékgépeket, és fogadóirodákat.

A bűnözőkkel való kapcsolattartás mellett Costello nagy hangsúlyt fektetett arra is, hogy jó viszonyt alakítson ki politikusokkal, bírókkal, rendőrökkel és más hivatalnokokkal, akikről úgy érezte, könnyebben áthidalhatóvá teszik az alvilág és a Tammany Hall, azaz a város politikai erőközpontja közötti szakadékot.

Kapcsolatainak köszönhetően Costellót hamar „a maffia miniszterelnökének” titulálták, aki képes bármilyen nézeteltérést elsimítani, és segíteni bárkinek, aki kéri.

1929-ben Costello, Luciano és a chicagói gengszter Johnny Torio nagyszabású találkozót rendeztek az amerikai szervezett bűnözés legmeghatározóbb alakjainak.

A találkozó az első lépést jelentette egy országos hálózat létrehozása felé, amely minden szervezett bűntevékenységet képes felügyelni és valamiféle rendet fenntartani az alvilágban.

Costello, Luciano és Torio mellett részt vett a találkozón Lansky és a New Jersey-i alvilág feje, Enoch „Nucky” Johnson is.

Lemaradt a meghívottak listájáról ugyanakkor az olasz maffia két fontos szereplője, Salvatore Maranzano és Joe Masseria – Costello tudta, hogy a két férfi nem híve az alvilági tevékenység országos összehangolásának, és a „régi” maffiarendszerben képzelték el a jövőt, az egyeduralomért való folyamatos harcban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ágyban, párnák közt halt meg A keresztapa alakját ihlető Frank Costello

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra