Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ágyban, párnák közt halt meg A keresztapa alakját ihlető Frank Costello

2019. november 14. 17:59 Múlt-kor

<

A nehéz ’50-es évek

Costellón kívül a maffiatagok közül egyetlen ember beszélt nyíltan a meghallgatásokon: unokatestvére és helyettese, „Willie” Moretti.

A férfi többnyire viccelődött a meghallgatási bizottság tagjaival, azonban néhány, Costello számára is kellemetlen részletet is elejtett a Luciano-családról. Egyesek szerint Moretti viselkedése a szifilisz által előidézett mentális leépülésnek volt köszönhető.

A meghallgatáson elmondottak és az idő előtti távozás kényszerpályára állította Costellót: előbb Moretti 1951. októberi megöletésének vádjával tartóztatták le (a gyilkosságot valójában nem ő egyedül, hanem a Bizottság rendelte el központilag), majd a szenátus megsértésével vádolták meg a meghallgatásról való távozása miatt.

Costellót 1952 augusztusában 18 hónap börtönbüntetésre ítélték, amelyből 14-et le is töltött, majd 1954-ben adóelkerülés vádjával öt évre ítélték. 11 hónap letöltését követően sikeresen fellebbezett, és ismét szabadon engedték.

Costello az 1950-es évek közepére csaknem 40 év kihagyás után összesen több mint két évet töltött börtönben, és leghűbb társa, Moretti nélkül maradt. Ennél azonban még tovább is romlott a helyzete.

1956-ban egy fontos szövetségese, Joe Adonis a börtön helyett az Olaszországba való deportálást választotta, így Costello hatalmának egy újabb fontos pillére szűnt meg. Vito Genovese elérkezettnek látta az alkalmat a cselekvésre.

1957. május 2-án Costello éppen a jellegzetes ikertornyairól ismert Majestic apartmanház földszintjén sétált a lift felé, amikor egy hangot hallott maga mögül.

A korábban ökölvívóként híressé vált Vincent „az Áll” Gigante volt az, aki pisztollyal a kezében így szólt: „Ezt neked, Frank!”

Éppen Gigante kiáltásának volt köszönhető, hogy Costello túlélte a támadást: ahogy elfordította fejét, a lövedék éppen csak súrolta azt. A maffiavezér mindazonáltal elesett, Gigante pedig azt hitte, sikerrel járt, és elhajtott.

A közvélemény megrökönyödésére a nyomozás során Costello nem volt hajlandó megnevezni támadóját, és végül a háttérben békét kötött Genovesével: cserébe azért, hogy megtarthatta New York-i legális vállalkozásait, valamint más államokban működő érdekeltségeit, Costello átadta a Luciano-család vezetését Genovesének.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ágyban, párnák közt halt meg A keresztapa alakját ihlető Frank Costello

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra