Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A régészet világából is sokat merített az egyik legnépszerűbb krimiíró, Agatha Christie

A régészet világából is sokat merített az egyik legnépszerűbb krimiíró, Agatha Christie

2023. szeptember 13. 16:05 Múlt-kor

Agatha Christie a krimi műfajának talán legsikeresebb írója, manapság alig lehetne találni olyan embert, aki ne vette volna kezébe legalább az egyik művét, vagy ne hallott volna róla. Műveinek érdekes színfoltját jelentik azok a könyvek, amelyek a Brit Birodalom valamelyik közel-keleti vidékén játszódnak. Történetei egy részében régészeti ásatások válnak bűnügyi helyszínné, szereplői között pedig akadnak régészek is. Mindez jól árulkodik az avatatlan olvasó számára is, hogy az írónőt mennyire lenyűgözte a régi korok tudománya. Szeptember 14-én debütál a mozikban a legendás nyomozója, Hercule Poirot kalandjaiból készült legújabb film, a Szeánsz Velencében.

<

Válás és utazás

Agatha Christie régészeti érdeklődése sajátos véletlenek sorozatán keresztül kezdődött. Christie 1912-ben ismerkedett meg a pilóta Archibald Christievel, akivel két év múlva összeházasodott. A pár eleinte boldog életet élt, ám a férfi 1926-ban közölte a válási szándékát a feleségével. Néhány héttel később Agatha Christie hátrahagyott egy levelet a titkárnőjének, és tizenegy napra eltűnt.

Mivel a húszas években elkezdett írni, már elég hírnevessé vált ahhoz, hogy a brit sajtó élénk érdeklődése kísérje az eseményeket. Tizenötezer önkéntes kereste Agatha Christie-t, és végül egy hotelben, álnéven bejelentkezve találtak rá, ám az eltelt időszakra nem emlékezett.

Hogy pontosan mi történt, arról megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint az írónő idegösszeomlást kapott, mivel nehéz időszakot élt át, ugyanis a váláson kívül az édesanyja is nem sokkal korábban halt meg. Mások szerint azonban a gondosan kitervelt akcióval csak bosszantani akarta a férjét. A válás kimondására végül 1928-ban került sor.

Agatha Christie ekkor elhatározta, hogy messzire utazik, méghozzá egyedül. Az első tervei szerint nyugatra, Jamaicába vette volna az irányt, hogy kiheverje a válás okozta megrázkódtatást, ám az utazás megkezdése előtt találkozott egy párral, akik éppen Bagdadból tértek vissza.

Az elbeszélésükből kibontakozó keleti várost az írónő annyira elbűvölőnek találta, hogy lemondott a Karibi-szigetekre történő utazásról, és jegyet váltott az Orient Expresszre. Milánón és Isztambulon keresztül végül megérkezett az úti céljához, Bagdadba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A régészet világából is sokat merített az egyik legnépszerűbb krimiíró, Agatha Christie

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra