Múlt-kor.hu

A németek szerint a nebrai csillagkorong ezer évvel fatalabb, mint eddig gondoltuk

A németek szerint a nebrai csillagkorong ezer évvel fatalabb, mint eddig gondoltuk

2020. szeptember 7. 12:37 MTI

Az 1999-ben megtalált csillagkorong a világ legrégebbi, ismert égboltábrázolása. De azért nem olyan régi, mint eddig gondoltuk – mutat rá egy új kutatás.

Rupert Gebhard, a müncheni Régészeti Állami Gyűjtemény és a Lajos-Miksa Egyetem munkatársa, valamint Rüdiger Krause, a frankfurti Goethe Egyetem professzora ismételten kielemezték az korong megtalálási helyéről és a mellette talált tárgyakról szóló adatokat, információkat.

A tudósok szerint a korong valódi, de ezer évvel fiatalabb az eddig feltételezettnél. A mellette talált bronzdarabok azonban valóban a bronzkorból származnak, véleményük szerint mintegy 3600 évesek.

Gebhard és Krause a korong megtalálási helyét is kétségbe vonta.

A Szász-Anhalt tartományban lévő Nebra városka mellett két, mára már elítélt sírrabló találta meg a csillagkorongot 1999-ben, korát a tudósok eddig 3600 évben határozták meg. Ez a világ legrégebbi, ismert égboltábrázolása.

A kétkilós, 32 centiméter átmérőjű, csaknem teljesen kerek korongon több helyen aranybevonat található: a régészek feltételezése szerint azok hajót, továbbá holdat, napot és csillagokat ábrázoltak.

Az eredeti korong 2008 óta a történelem előtti idők hallei múzeumában látható állandó kiállítás keretében. A lelőhely közelében Arche Nebra néven múzeumot alakítottak ki.

A nebrai korong jövőre Londonban, a British Museumban lesz megtekinthető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A németek szerint a nebrai csillagkorong ezer évvel fatalabb, mint eddig gondoltuk

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra