Múlt-kor.hu

A mexikói kormány szerint az őslakosok beleegyeztek a Maja vasút megépítésébe

2019. december 20. 15:01 MTI

Az érintett őslakos közösségek beleegyezését is sikerült megszereznie a mexikói kormánynak a Maja vasút (Tren Maya) vitatott projektje számára, amely a fő idegenforgalmi helyszíneket köti össze az ország délkeleti részén.

A megkérdezett emberek 92,3 százaléka támogatja a vasútépítést - közölte hétfőn a kormány, amely vasárnap tartott "konzultációt" az érintett térségek lakóival. A közlés szerint a megkérdezésben 100 ezer ember vett részt 84 helységben.

A konzultáció hitelességét többen megkérdőjelezik, mert azt úgymond kormánytól független szerv részvétele nélkül tartották.

Egyes környezetvédők ellenzik a vasútépítést, mert a nyomvonal helyenként tengerparti strandokon, régészeti lelőhelyeken és természetvédelmi területeken is keresztülhalad.

Az 1460 kilométeres Maja vasút öt délkeleti államon, legnagyobb részt a Yucatán-félszigeten halad keresztül, és a világhírű fürdőhelyet, Cancúnt köti össze Méridán, Yucatán állam fővárosán keresztül olyan jelentős idegenforgalmi látványosságokkal, mint Chicén Itzá vagy Palenque régészeti leletei.

Az évi 3 millió turista szállítására szánt vasútvonalat a hagyományos személyforgalomban és teheráruszállításra is használják majd.

Megépítésére 120 milliárd pezót (1878 milliárd forint) irányoztak elő, ennek felét a turistáktól beszedett adókból tervezik fedezni, a másik felét a költségvetés biztosítja. A kormány szerint nem vesznek fel hitelt a beruházásra.

A Tren Maya az egy éve kormányon lévő Andrés Manuel López Obrador elnök egyik legambiciózusabb fejlesztési terve az új mexikóvárosi nemzetközi repülőtér és a Tehuantepeci-földszoroson áthaladó, a Csendes-óceánt a Mexikói öböllel összekötő tehervasút mellett.

A Maja vasút építését a tervek szerint tavasszal kezdik, és 2024-re fejezik be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A mexikói kormány szerint az őslakosok beleegyeztek a Maja vasút megépítésébe

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra