Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A mai vombatokra hasonlított a valaha élt legnagyobb erszényes állatfaj

A mai vombatokra hasonlított a valaha élt legnagyobb erszényes állatfaj

2023. június 5. 14:26 MTI

Új őserszényesfaj maradványait fedezték fel ausztrál kutatók, a 3,5 millió évvel ezelőtt élő hatalmas állat akár 250 kilogrammot is nyomhatott, és képes volt nagy távolságokat megtenni víz és élelem után kutatva.

<

3D-s felfedezés

Az Ausztrália középső részén 2017-ben felfedezett maradványokat háromdimenziós képalkotóval elemezték, és egy szerdán közzétett tanulmányban megállapították, hogy az eddig ismertekhez képest új fajról, a valaha élt legnagyobb termetű erszényesről van szó.

A Flinders Egyetem kutatói azt feltételezik, hogy a Diprotodontia rendjébe tartozó, Ambulator keanei elnevezésű állat legközelebbi mai rokona a vombat lehet.

Az ősi Ausztrália ura

Az őserszényes a 2,5-5,3 millió évvel ezelőtti pliocén korban élt, abban az időszakban, amikor Ausztrália egyre szárazabbá vált és a füves legelők kezdtek egyre elterjedtebbé válni.

Sarokkal a földön

A legtöbb ma élő nagytestű növényevő, mint például az elefánt vagy az orrszarvú, ujjon járó, vagyis a sarkuk nem éri a földet járás közben.

A Diprotodontia rendjébe tartozó állatok viszont talpon járók, azaz – az emberhez hasonlóan – a sarokcsontjuk érintkezik a talajjal járás közben – mondta el Jacob van Zoelen, az új őserszényest bemutató tanulmány egyik szerzője.

Ennek a kialakításnak köszönhetően a súly egyenletesen eloszlik a lábakon járás közben, ugyanakkor a futáshoz már nagyobb energiát emészt fel – tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A mai vombatokra hasonlított a valaha élt legnagyobb erszényes állatfaj

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra