Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A legyőzhetetlen Gerevich Aladár

A legyőzhetetlen Gerevich Aladár

„Tovább vívtunk, bírtuk, mert ötvenéves korunkban még úgy éreztük, hogy hát még fiatalok vagyunk. És ment is” – mesélte Gerevich Aladár, minden idők legeredményesebb magyar olimpikonja, hétszeres bajnok kardvívónk. 

Az 1910. március 16-án született kardzsenit édesapja 14 évesen kezdte trenírozni, majd a kardstílust megújító Italo Santelli mester karolta fel, és vállalta ingyen az ifjú tehetség oktatását.

 

 

Olimpiai karrierútja 28 évet ölelt fel, és ha nem lett volna a második világháború okozta kényszerszünet, az „olimpiai aranyeső” még sűrűbben hullhatott volna.

 

Csapatban 1932-ben Los Angelesben, 1936-ban Berlinben, 1948-ban Londonban, 1952-ben Helsinkiben, 1956-ban Melbourne-ban és 1960-ban Rómában lett aranyérmes, egyéniben Londonban jutott a csúcsra. Utóbbihoz „lelki dopping” segítette: augusztus 10-én kapott hírt a második fia születéséről. Rómában már a kényszer szülte a rutinos trió fellépését, mivel az új generáció tagjai nem tértek vissza Melbourne-ből. Amikor a szakma és a közvélemény megkérdőjelezte Gerevich indulását, az 50 éves ikon az összes fiatal kihívóját legyőzte. 

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2022. ősz különszám számában olvasható.

Előfizetek most

vagy

Emlékeztetőt kérek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra