Múlt-kor.hu

A legtisztább erkölcsű nők is fennakadhattak a középkor babonás szüzességi tesztjein

A legtisztább erkölcsű nők is fennakadhattak a középkor babonás szüzességi tesztjein

2022. február 23. 14:26 Múlt-kor

Elsápadás sóskaégetés közben

A leggyorsabb eredményt a korabeli „szakirodalom” szerint őrölt szerecsendió vaginába történő felhelyezésével érhette el az ártatlansága elvesztése következményei miatt aggódó nő. Emellett használhattak kúpokat, gyűrűket, valamint illatosított gyantát, mivel így a hímvessző a behatolás során ellenállásba ütközött, ami a szűzhártya érintetlenségének látszatát kelthette a férfiban.

A nők számára a korábban már említett, a feleségük ártatlansága miatt aggódó férfiakat is kisegítő Caterina Sforza is szolgált néhány jó tanáccsal. Meredith Ray, az Impotence and Corruption: Sexual Function and Dysfunction in Early Modern Italian Books of Secrets szerzője szerint az alkímia iránt erőteljesen érdeklődő arisztokrata Experimenti című művében több száz titkos receptet és praktikát osztott meg olvasóival, amelyek között a szüzesség látszatának fenntartására vonatkozó tanácsok is szerepeltek.

A közép- és kora újkor határán élt Sforza is jóval egyszerűbb megoldást javasolt Trotulánál. Az egyik receptje szerint mindössze zsályára volt szükség, amelyet egy lombikban vízzel együtt lepárolva már készen is állt az ital, amelyet aztán egy ideig a hüvelybe helyezve a nők el is érhették a kívánt hatást.

Sforza emellett jóval bonyolultabb szereket is kínált. Volt, amelyhez porrá őrölt, borba mártott szegfűre volt szükség, egy másik csodaszernek pedig már a puszta elkészítése is két hetet vett igénybe, a grófné azonban szavatolta, hogy a kotyvalék használatával a vagina megfelelő mértékben össze fog szűkülni.

Ez pedig a közép- és kora újkori ember gondolkodása szerint, amely a szűk vulvát a szüzesség biztos jelének tartotta, egyet jelentett a sikerrel. Csak remélhetjük, hogy kevés házasság futott zátonyra hasonlóan kétes értékű tesztek miatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A legtisztább erkölcsű nők is fennakadhattak a középkor babonás szüzességi tesztjein

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra