Múlt-kor.hu

A labdarúgás magyar Schindlerére emlékezik Olaszország

2016. január 26. 17:21 MTI

"Kertész, a labdarúgás Schindlere, aki hősként halt meg" címmel emlékezett meg Kertész Gézáról, számos olasz futballcsapat egykori edzőjéről kedden a La Gazzetta dello Sport. Az egykori fradi játékos 1927-től dolgozott edzőként Olaszországban. Többek között a szicíliai Catania, a Lazio és az AS Roma felkészülését irányította. Ezt követően visszatért Magyarországra, és aktív részt vállalt a budapesti ellenállásban, valamint a zsidók mentésében.

A magyar trénerről a január 27-i Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából közölt cikket az olasz napilap. Az egyszeres válogatott Kertész 1920 és 1923 között a Ferencváros játékosa volt, majd 1927-től dolgozott edzőként Olaszországban. Többek között 1935-1936-ban a szicíliai Catania, 1939-1940-ben a Lazio, majd 1942-1943 között az AS Roma felkészülését irányította. Ezt követően visszatért Magyarországra, és aktív részt vállalt a budapesti ellenállásban, valamint a zsidók mentésében. A nyilasok 1945. február 6-án végezték ki barátjával, Tóth Potya Istvánnal együtt, aki 1931-32-ben az Internazionale edzője volt.

A La Gazzetta dello Sport visszaemlékezésében beszámol arról, hogy Kertész Gézáról utcát neveztek el Cataniában. A magyar edző vezette be az olasz labdarúgásba a "ritiro" gyakorlatát, vagyis hogy a csapat a meccsek előtt elvonult a nyilvánosság elől.

A cikk szerint Kertész Géza fia, Giovanni a liguriai Savona városában élt és ott halt meg 2012-ben, 81 évesen. Lányai, Sandra és Nadia őrzik a magyar nagyapa emlékét. A milánói Giuseppe Meazza Stadionban négy éve, 2012. január 27-én helyeztek el emléktáblát hasonló alkalomból Weisz Árpád emlékére. A Bologna és az Internazionale legendás edzője, akire Olaszországban a mai napig emlékeznek, 1944-ben az auschwitz-i koncentrációs táborban halt meg családjával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A labdarúgás magyar Schindlerére emlékezik Olaszország

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra