Múlt-kor.hu

A II. kerületben is lakott a hidegháború leghírhedtebb terroristája, Carlos, a sakál

2020. augusztus 13. 17:58 Múlt-kor

A nyughatatlan sakál elfogása

Az 1980-as években két évet eltöltött Budapesten is, a II. kerületben. A növekvő diplomáciai nyomás miatt a keleti blokk országaiban egyre kevésbé számított kívánatosnak jelenléte, így 1985-ben Magyarországról is kiutasították.

Végül Háfez el-Aszad szír diktátor fogadta kegyeibe (Carlos még abban az évben Damaszkuszban feleségül is vette Koppot), azonban arra kényszerítette, hogy inaktív maradjon. A pár évekig békésen élt a szír fővárosban lányukkal, Rosa Elbával.

1990-ben Carlost megkörnyékezte az iraki titkosszolgálat egy akció szervezéséhez, amiről tudomást szereztek a szír hatóságok, és kiutasították az országból (al-Aszad támogatta az Irak kuvaiti inváziója elleni amerikai akciót is). Rövid jordániai tartózkodást követően a szudáni vezetés ajánlott neki menedéket, így Kartúmba költözött.

A francia és az amerikai titkosszolgálatok éveken át próbáltak megegyezni szudáni partnereikkel, végül 1994-ben jártak sikerrel. Carlos ekkor egy enyhébb hereműtéten esett át egy kartúmi kórházban, ahonnan aztán nem engedték haza, mondván, ismeretlenek merényletet terveznek ellene. Az ekkor kinevezett „testőrei” egy vidéki nyaralóba vitték, ahol aztán álmában benyugtatózták, és augusztus 14-én átadták a francia DST ügynökeinek.

1997-ig a párizsi La Santé börtönben várta pere kezdetét, amelyben a két francia ügynök 1975-ös meggyilkolásával vádolták. December 23-án bűnösnek találták, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, a szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

Carlos 2001-ben felvette az iszlám hitet, és feleségül vette ügyvédjét, Isabelle Coutant-Peyre-t. A börtönből egy ideig levelezést folytatott többek közt Hugo Chávez venezuelai elnökkel is, aki 2006-ban nyilvánosan is „jó barátjának” nevezte.

2003-ban a börtönből adta ki akkori nézeteit összefoglaló művét Forradalmi iszlám címen. Ebben a marxista osztályharc fogalmát helyezte vallási kontextusba, és támogatásáról biztosította Oszáma bin Ládent is.

2011-ben újabb életfogytiglani ítéletet kapott, ezúttal az 1982-ben és 1983-ban elkövetett franciaországi bombamerényletekért. 2017-ben egy 1974-ben Párizsban elkövetett kézigránátos támadásért állt ismét bíróság elé, ahol harmadszorra is életfogytiglani börtönt szabtak ki rá. Napjainkban is a Clairvaux-i börtönben tartják fogva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A II. kerületben is lakott a hidegháború leghírhedtebb terroristája, Carlos, a sakál

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra