Múlt-kor.hu

A II. kerületben is lakott a hidegháború leghírhedtebb terroristája, Carlos, a sakál

2020. augusztus 13. 17:58 Múlt-kor

Újjászületés Palesztinában

A Moszkvában töltött idő során Ramírez Sánchezt rabul ejtették a palesztin hallgatótársaitól hallott történetek az Izrael elleni küzdelemről. Arra jutott, az izraeli-palesztin konfliktus a tökéletes lehetőség számára kiélni a hatalommal és a kapitalizmussal szemben táplált gyűlöletét, ezért 1970 nyarán a jordániai fővárosba, Ammanba utazott, hogy megkezdje kiképzését a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű, marxista-leninista szervezet berkeiben.

A kiképzőtáborban megismerkedett a veterán Vadi Haddaddal, aki azt vallotta, Izrael nemzetközi támogatása ellen kizárólag nemzetközi terrorakciókkal lehet küzdeni. A kezdetektől felismerte a fiatal venezuelaiban rejlő tehetséget, és ő adta neki hasraütés-szerűen a „Carlos” mozgalmi nevet is.

1973-ra Carlos már több akcióban is részt vett a PFLP nevében – gyilkosságot kísérelt meg Joseph Sieff angol cionista üzletember ellen annak otthonában, több bankot kirabolt Franciaországban, pokolgépes merényletet hajtott végre több szerkesztőség ellen, és Haddad kedvenc taktikájával, a repülőgép-eltérítéssel is megpróbálkozott.

Az egyfajta szabadúszóként dolgozó terrorista hajlandó volt bármilyen célpont ellen erőszakos akciót végrehajtani, ha úgy ítélte meg, az támogatja a zsidó államot, vagy akár csak szimpatizál vele. A PFLP mellett együttműködött például a Japán Vörös Hadsereg nevű terrorszervezet tagjaival, amikor azok 1974-ben elfoglalták a hágai francia nagykövetséget.

Carlos a féktelen erőszakkal mellett igyekezett a modern, divatos playboy szerepében élni, mint akinek élete a végtelen izgalmakról szól. Ez azonban nem tarthatott örökké: 1975 júniusában PFLP-s tartótisztjét, Michel Moukharbalt lekapcsolta a francia hírszerzés, a férfi pedig átadott nekik minden általa ismert nevet, és elvezette a hatóságokat Carlos párizsi lakásához.

Amikor Moukharbal ismeretlenek társaságában a lakásra érkezett, Carlos tudta, hogy a játszmának vége. Úgy tett, mint aki mit sem sejt, és vendégül látta a francia tiszteket, majd lelőtte őket és Moukharbalt is. Párizsból Libanonba, a PFLP bejrúti főhadiszállására menekült. A lakásán megtalálták Frederick Forsyth A sakál napja című 1971-es regényének egy példányát – a könyv egy félkatonai szervezetről szól, amely Charles de Gaulle francia elnök ellen tervez merényletet –, és a nemzetközi sajtóban megszületett „Carlos, a sakál” alakja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A II. kerületben is lakott a hidegháború leghírhedtebb terroristája, Carlos, a sakál

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra