Múlt-kor.hu

A háború 10 fenegyereke, aki nem ismerte a félelmet

2020. március 18. 08:15 Múlt-kor

Volt, aki íjjal indult a csatába, más három évtizeddel tolta ki a világháborút, de volt, aki minden pénzét odaadta a bosszúért és egy T-34-es tankért. A háború egy újabb fenegyereke fegyver nélkül ment a csatába és hőssé vált, másik társa pedig szándékosan ment az auschwitzi táborba.

Akinek 1974-ig tartott a világháború

A Japán Császári Hadsereg katonája, Onoda Hiroo csaknem 30 éven keresztül túlórázott a dzsungelben a Fülöp-szigeteki Lubang szigetén. Onoda 1944 decemberében foglalta el állomáshelyét és Japán kapitulációja után három bajtársával egyetemben folytatta a gerilla-hadviselést. Az önjelölt Rambók ugyanis nem hittek a háború végét hirdető amerikai röpcéduláknak. Miután egyik társa megadta magát, a másik kettőt pedig a helyi rendfenntartók megölték, Onoda egyedül harcolt tovább, ám végül 1974-ben megadta magát.

Ép bőrrel?

Sir Adrian Carton de Wiart a fegyveres küzdelem szerelmese volt annak ellenére, hogy „kedvese”, a háború gyakorlatilag leamortizálta a testét. A brit tiszt az első világháborúban először bal szemét és fülének egy részét, majd bal karját is elveszítette a harcok során. Fél karral is vállalta a frontszolgálatot, így további sebekkel: csípő, láb, fül és koponyalövéssel fejezte be (élve!) az első világháborút.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A háború 10 fenegyereke, aki nem ismerte a félelmet

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra