Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Führer és a nők – Hitler szerelmi kalandjai nem egyszer tragikus véget értek

2020. március 22. 12:18 Paul McEvans

<

Az unokahúg fogságában

Hitler élete során a legmélyebben valószínűleg féltestvére, Angela lányához, a Gelinek becézett Angela Raubalhoz kötődött. A kedves, életkedvvel teli lány 1927-ben költözött Münchenbe, bácsikája lakása közelébe. Beiratkozott az orvosi egyetemre, és bár Hitlernek meglepő módon nem volt kifogása az ellen, hogy unkahúga felsőfokú tanulmányokat folytasson, a lánynak sem tehetsége, sem kellő szorgalma nem volt az egyetem befejezéséhez.

Gelinek Münchenbe költözésétől kezdve bácsikája parancsolt, utasításai azonban nem mindig estek egybe a lány vágyaival. Amikor személyi sofőrje, Emil Maurice 1927 végén bejelentette, hogy megkérte Geli kezét, Hitler teljesen kikelt magából, olyannyira, hogy alkalmazottja attól tartott, lelövi. Bár idáig nem fajultak az események, a nagybácsi nem sokkal később kirúgta sofőrjét, és miután kiderült, hogy Maurice-nak zsidó ősei is vannak, kapcsolata Gelivel – Hitler fenyegetőzései miatt – végleg megszakadt.

Geli és bácsikája 1929-ben egy lakásba költöztek. Hitler teljesen kisajátította az unokahúgát, aki nem hagyhatta el felügyelet nélkül a lakást, és mindig korán haza kellett érnie. A lányt egy idő után az új ruhák és egyéb ajándékok már nem kárpótolták kellőképpen szabadsága elvesztéséért. 1931. szeptember 18-án, miközben Hitler éppen észak-németországi kampánykörúton járt, Geli bácsikája revolverével mellbe lőtte magát, és belehalt sérüléseibe. A tett okai homályban maradtak. Egyesek szerelmi bánatról, mások kettejük Hitler elutazása előtti éles vitájáról beszéltek, a legvalószínűbb azonban, hogy a lány úgy gondolta, csak így tud megmenekülni a férfi különös, gúzsba kötő szeretete elől. Bár a kettejük közötti szexuális kapcsolat szinte teljesen kizárható, a Hitler részéről megnyilvánuló látens szexuális vonzalomhoz aligha férhet kétség.

Hitlert letaglózta az öngyilkosság után ellene indított sajtóhadjárat, és néhány napig az idegösszeomlás szélén állt. Depressziója azonban nem tartott sokáig. A néhány nappal később, Hamburgban megtartott gyűlésen már ismét elemében volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Führer és a nők – Hitler szerelmi kalandjai nem egyszer tragikus véget értek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra