Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Führer és a nők – Hitler szerelmi kalandjai nem egyszer tragikus véget értek

2020. március 22. 12:18 Paul McEvans

<

A Führer brit csodálója

Hitler nem sokkal Eva második öngyilkossági kísérlete előtt ismerkedett meg Unity Valkyrie Mitforddal, a 20 éves angol arisztokrata lánnyal.

Unity 1933-ben részt vett az NSDAP ötödik pártkongresszusán, és a Führer olyan nagy hatást gyakorolt rá, hogy a következő év nyarán Münchenbe utazott németül tanulni. Legtöbbször Hitler törzshelyén, az Osteria Bavaria étteremben tanulmányozta nyelvkönyveit. Néhány hónap elteltével a Führer az asztalához hívta a lányt. Fél órán át beszélgetett vele, a végén pedig a számláját is kifizette.

Az esetet követően Unity az elragadtatás hangján írt Hitlerről édesapjának: „Ez volt életem legcsodálatosabb és leggyönyörűbb [napja] (…) Azt hiszem, én vagyok a legszerencsésebb lány a világon. Számomra ő minden idők legnagyszerűbb embere.”

Hitler azonban csak politikai téren használta ki a lány rajongását. Az 1930-as évek második felében Unity a nácik lelkes propagandistájává vált, és segítségével a Führer az angol társadalom legfelső köreivel is kapcsolatba kerülhetett. Szerelmi viszony – a pletykák ellenére – valószínűleg sohasem alakult ki köztük.

Amikor azonban 1939. szeptember 3-án Nagy-Britannia hadat üzent Németországnak, Unity teljesen összetört lelkileg, és még aznap főbe lőtte magát. A kísérlet sikertelen volt, de a lány egészségi állapota már sosem lett a régi. A Führer közbenjárására – rövid berni kitérő után – hazatért Angliába. 1948-ban a koponyájában maradt golyó következtébe kialakult agyhártyagyulladásba halt bele.

A bayreuthi barátnő

Az angol születése Winifred (Wini) Wagner, a zeneszerző Richard Wagner Siegfried nevű fiának felesége is meghatározó szerepet játszott a Führer életében. A Wagner család már az 1920-as években is nyíltan támogatta a nemzetiszocialistákat. A sikertelen sörpuccs után a landsbergi börtönben raboskodó Hitlernek a legenda szerint az NSDAP helyi szervezetébe már 1922-ben belépő Wini adta azokat az írószereket, amelyekkel a rab lejegyezte a Mein Kampfot.

Bár Hitler már korábban is állandó vendége volt a Wagner család bayreuthi villájának, látogatásai szabadulása után még gyakoribbak lettek. Mivel Wini férje a férfiakhoz jobban vonzódott, mint hozzá, az asszony számára némi kárpótlást jelentett Hitlerhez fűződő szoros barátsága. Mint oly sok más esetben, valószínűleg itt is csak a Führeren múlt, hogy túllépnek-e a barátságon.

Férje 1930-ban bekövetkező halála után Wini lett a Bayreuthi Ünnepi Játékok főszervezője. A fesztivál fővédnökségét pedig a rendezvényt nagylelkűen támogató és abban remek propagandalehetőséget látó Hitler vállalta magára. Wolf – ahogy Wini szólította – gyakorlatilag a Wagner gyerekek pótpapája lett, és rendszeres levelezést folytatott velük. Az asszony sohasem felejtette el barátságukat, és még a háború után is védelmébe vette Hitlert.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Führer és a nők – Hitler szerelmi kalandjai nem egyszer tragikus véget értek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra