Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

96 évesen elhunyt a latin-amerikai teleregény „istennője”, Delia Fiallo

2021. július 1. 12:46 MTI

Elhunyt 96 éves korában Delia Fiallo, akit a latin-amerikai teleregény anyjaként tiszteltek.

<

A Variety.com értesülése szerint Fiallo kedden hunyt el a floridai Coral Gablesben, öt nappal 97. születésnapja előtt. Halálának okát nem közölték, de gondozója elmondta, hogy az írónő gyermekei körében búcsúzott az élettől.

Fiallo 43 teleregényt írt, a műfaj legünnepeltebb szerzői közé tartozott. Világszerte több mint 80 adaptáció készült romantikus regényeiből.

Legismertebb művei között szerepel a Kassandra, a Cristal, a Leonela, az Esmeralda, a Megkövült szívek és Az árva angyal.

1924-ben született Kubában, filozófiát és irodalmat hallgatott az egyetemen, majd 1948-ban kapta meg doktorátusát. 1949-ben kezdett el a rádió számára írni, majd áttért a televíziós regényekre. Első televíziós adaptációját Soraya című regényéből készítették Kubában, és 1957-ben mutatták be.

1966-ban hagyta el Kubát, és Miamiban folytatta írói pályafutását. 1985-ben ott született Cristal című teleregénye. Rövid ideig Venezuelában is élt, hogy felügyelje a műveiből ott készülő produkciókat.

2011-ben megkapta a Teleregények istennője-díjat az ágazat tiszteletére összehívott gyűlésén.

Fiallo 1952-ben házasodott össze Bernardo Pascuallal, egy rádió igazgatójával, és 67 évig éltek együtt, férje 2019-ben bekövetkezett haláláig. Öt gyerekük és 13 unokájuk született.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

96 évesen elhunyt a latin-amerikai teleregény „istennője”, Delia Fiallo

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra