Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
7 híres ember, aki szerencsére lekéste a Titanicot

7 híres ember, aki szerencsére lekéste a Titanicot

2022. március 3. 15:05 Múlt-kor

<

A lassú munka életmentő: Edgar Selwyn (1875-1944)

Edgar Selwyn az amerikai szórakoztatóipar egyik kiemelkedő alakja volt a XX. század első felében, aki megalapította a Goldwyn Pictures, később MGM vállalatot, valamint a Broadway rendezője, színdarabírója és producereként is dolgozott, ráadásul számos Selwyn-színházat üzemeltetett Amerika-szerte.

Sikerei előtt komoly lelki problémákkal küzdött, 17 évesen az öngyilkossággal is megpróbálkozott és a Chicago folyóba vetette magát, ám egy jégdarabon landolt, ami megmentette életét, ironikus, hogy ha felszáll a Titanicra hasonló helyzetbe került volna, talán szerencsétlenebb végkimenetellel.

Arnold Bennett, angol író naplója ad támpontot Selwyn megmeneküléséről. Az MGM atyja az amerikai producer, H B Harris és feleségének, Irene-nek társaságában kívánt Amerikába utazni. Selwyn mindenáron el akarta olvasni Bennett egy félkész munkáját, ám az indulásig nem készült el az olvasható forma sem, így a Harris házaspártól elnézést kérve Angliában maradt.

Harrisék sajnos felszálltak a hajóra, a nő megmenkült, de a férj a tengerbe veszett. Selwyn életét tulajdonképpen saját kíváncsisága és Bennett késlekedése mentette meg, így 1912-től élvezhette sikeres karrierjét, ugyanis a „The Wall Street Girl” című musicaljét 56-szor mutatták be, ráadásul még ugyanebben az évben a „Within the Law” című munka milliós bevételt hozott Selwyn számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

7 híres ember, aki szerencsére lekéste a Titanicot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra