Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

7 bizarr ősi orvosi technika

2020. május 26. 08:49 Múlt-kor

<

Forró vassal az aranyér ellen

A hemorrhoid, vagyis az aranyér kellemetlen betegségének első említése Kr. e. 1700-ból való.

Az ókori egyiptomi papirusz nem csupán lejegyezte a tüneteket, hanem megoldást is kínált a fájdalomra: szerzője egy földből és akáclevelekből főzött kenőcsre esküszik, amely gyolcs segítségével a végbélnyílásra helyezve azonnali gyógyulással kecsegtetett.

Később az ókori görögök a különböző fájdalomcsillapító kenőcsök mellett meglehetősen modern sebészeti módszerekkel kezelték az aranyeret: a mai orvosi gyakorlatnak megfelelően lekötötték a fájdalmas érdudort, amely a vérkeringésből kizárva végül elhalt.

A kora középkorban azonban már drasztikusabb módszerekkel próbáltak segíteni a gyakran ülni is alig képes betegen: a szerzetesek egy felhevített vasrudat toltak fel a végbelébe, amelyet gyakran egy éles pengével is felmetszettek.

Ennél jóval kevésbé fájdalmas módszer volt az ír származású francia remete, Szent Fiacrius közbenjárását kérő ima.

A kórt másik nevén Szent Fiacrius betegségének is hívták, ugyanis a legenda szerint a VII. századi szent a vakság és a láz mellett az aranyeres panaszokat is meg tudta gyógyítani kézrátétellel.

Nem véletlen tehát, hogy az egész nap bakon ülő kocsisok, tehát az aranyérbetegség kialakulásában veszélyeztetettek is az oltalmát élvezhették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

7 bizarr ősi orvosi technika

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra