Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

7 bizarr ősi orvosi technika

2020. május 26. 08:49 Múlt-kor

<

Vándorló anyaméh

„Te hisztérika!”– mondja manapság a türelmetlen férj a nyafogó feleségének. Mintegy két és félezer évvel ezelőtt azonban ez a jelenet merőben másként zajlott le: a férfi a nőt orvoshoz vitte, aki kenőcsöket adott nekik, valamint egy kis gyengédségre biztatta őket.

Az ókori világban úgy gondolták, hisztériásak csak a nők lehetnek. Ezt azzal magyarázták, hogy a hisztéria az anyaméh (görögül hüsztera) betegsége.

A görögök a méhet egy különálló teremtménynek gondolták, amely önállóan mozog a női testben.

Platón és Hippokratész szerint, ha egy hölgy túl sokáig nem talál magának férjet, vagy nem él rendszeres nemi életet, a méh elszabadul, gyakorlatilag vándorútra kel a női testben, és ez fulladást, gyengeséget, fogcsikorgatást, valamint rohamokat (vagyis hisztériát) okozhat.

Ezt a kellemetlen állapotot minél több gyermek vállalásával lehet elkerülni. Az ókori tudósok szerint sem azt nem szereti a méh, ha túl sok folyadék van benne (menstruáció), sem azt, ha kiszárad (szexuális aktusok hiánya).

A korabeli gondolkodásmód szerint az elszabadult méhet vissza kellett csalogatni a helyére.

Ezt a nehéz műveletet masszázzsal, fürdőkkel kívánták megoldani, ám gyakran kénfüsttel fújták be a beteg asszony fejét, míg a lába között illatos kenőcsöket alkalmaztak, ezzel befolyásolva a szervet, hogy a kellemetlen szag elől a kellemes felé húzódva visszatérjen eredeti helyére.

A legjobb gyógymódnak azonban a szeretkezést tartották.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

7 bizarr ősi orvosi technika

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra