Múlt-kor.hu

45 ládányi etruszk kincset szolgáltatott vissza Svájc Olaszországnak

2016. január 15. 10:47 MTI

Negyvenöt ládányi, illegális ásatásból származó régészeti leletet szolgáltatott vissza Olaszországnak a svájci Genf kanton. Az illegálisan külföldre került régiségek 15 éven át hevertek egy genfi vámszabad raktárban. 

Az olasz hatóságok tavaly márciusban értesítették a svájciakat arról, hogy a ládákban bűnös úton kivitt olasz régészeti leleteket gyanítanak. A vizsgálatok során svájci hatóságok egyebek közt két etruszk stílusú, ritka szarkofágot találtak, de edények, mellszobrok, freskók és kultikus tárgyak sokasága is előkerült. A régiségek vélhetően a mai Lazio és Umbria tartományból származnak, amelyeket hajdan etruszkok népesítettek be. 

Néhány tárgyat az olasz hatóságok összefüggésbe tudtak hozni folyamatban lévő sírrablási ügyekkel is. A régészeti kincsekkel teli ládákat egy offshore cég nevében helyezték letétbe a svájci vámszabad területen. A genfi ügyészség szerint valójában nem közvetlenül kerültek Svájcba Olaszországból, hanem Nagy-Britanniából vitte be azokat egy "korábban nagyon ismert műkereskedő", akinek neve több egykori műkincsügyben is felmerült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

45 ládányi etruszk kincset szolgáltatott vissza Svájc Olaszországnak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra