Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nem sok köze van Robin Hoodnak a sherwoodi erdőhöz

2014. szeptember 11. 17:42

Bár a róla szóló, évszázadok óta keringő történetek a sherwoodi erdőbe és Nottinghamshire-be helyezik, a történészek szerint sokkal valószínűbb, hogy inkább yorkshire-i lehetett Robin Hood.

<

Robin Hood az angol mondakör és folklór egyik legismertebb hőse, aki a népszerű balladák és dalok szerint az angliai Nottinghamshire megyében utazókat fosztogatta társaival, hogy az elvett javakkal a szegények nyomorúságát enyhítse. Ugyan a róla szóló történetek - így például az 1420-ban íródott Lincoln Cathedral Manuscript - a sherwoodi erdőbe és Nottinghamshire-be helyezik, a történészek között egyre inkább konszenzus körvonalazódik arról, hogy valójában yorkshire-i lehetett Robin Hood.

Carolyn Dalton, az angliai Doncaster Museum and Art Gallery kurátora szerint az irodalmi utalások legtöbbje a történelmi Yorkshire megyét (egészen pontosan Barnsdale-t, Doncastert és Pontefractot) valószínűsíti mint lehetséges helyszínt. "A yorkshire-i kapcsolat történelmileg sokkal megalapozottabb, a legrészletesebb történetek Doncasterhez és a Pontefracthoz kötik az íjász alakját" - fogalmazott Dalton, aki reméli, hogy a doncasteri múzeumban a napokban megnyílt új, tabudöntögető Robin Hood-kiállításon bemutatott tárgyak segíteni fogják a tisztánlátást.

Robin Hood alakjával kapcsolatban több a kérdőjel, mint a biztos pont. Eddig számos történelmi személyt dobtak be a kutatók a köztudatba, de egyetlen egy sincs közülük, akit elfogadtak volna Robin Hoodként. Egyes történészek szerint a férfi alakját a korszak több közismert figurájából gyúrták össze, míg mások úgy vélik, az egész történet csak egy tündérmese, és nincs semmi valós alapja.

A törvényen kívüli íjász származása körüli ellentmondás még a brit törvényhozást is elérte, 2004-ben Yorkshire képviselői az angol alsóházban folytattak késhegyre menő vitát Nottinghamshire küldötteivel a tolvajok fejedelmének születési helyéről. Ma már többé-kevésbé széles egyetértés mutatkozik a tekintetben, hogy Robin Hood sokkal több szállal kötődik Yorkshire-hez, mint Nottinghamshire-hez, állítólag itt is van eltemetve, egészen pontosan a megye nyugati felében, Brighouse mellett, Kirklees Priory-ban.

A Robin Hood-legenda egyik legkorábbi nyoma, az 1450 körül írt Gest of Robyn Hode Doncastertől északra, a Barnsdale Forestbe helyezi az eseményeket. A ballada említést tesz egy templomról is, ahol az íjász feleségül vette Mariant - ez minden bizonnyal a campsalli (Doncaster, Dél-Yorkshire) Szent Mária Magdolna templom lehet. Bár Nottinghamre is vannak utalások, a kutatók arra emlékeztetnek, hogy a korban számos ember adta ki magát Robin Hoodnak (Robehodnak), s azt sem lehet kizárni, hogy a mondakör két különböző legendából táplálkozott.

Robin Hood legendája I. János angol király (1199-1216) uralkodása idején született, a róla szóló balladák pedig a 14. században terjedtek el. James C. Holt angol professzor szerint azonban már a 13. század második felében létrejöhetett az igazságos Robin Hood alakja köré szőtt mondakör, erre utal, hogy a legendás angol haramia neve már 1261-62 körül felbukkant a feljegyzésekben. A tolvajok fejedelme kimeríthetetlen forrása a tömegkultúrának, emlékét rengeteg könyv, film, képregény és játék őrzi. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nem sok köze van Robin Hoodnak a sherwoodi erdőhöz

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra