Kérdések és válaszok a nagy háborúról
2014. július 14. 13:08
Hogyan működött a jegyrendszer Magyarországon?
A Monarchia gabonatermelése 1914-ben igen alacsony volt, így már 1915 tavaszán arra kényszerült a magyar vezetés, hogy bürokratikus úton részlegesen kikapcsolja a piaci elosztást, és a fehér lisztet jegyre (a kortársak céduláknak hívták) adták. Nyár közepére bevezették a hústalan napokat, amikor még a vendéglőkben sem adhattak húsos ételeket a fizető vendégeknek. Később Központi Liszthivatal létesült, amelynek feladata a kerületi lisztbizottságokkal közösen a készletek felmérése, valamint a hatósági ár megállapítása volt.
Az ezt követő élelmiszerjegyek bevezetése igen körülményes úton történt, a lakosságot tilalmak és előírások özöne érte, ahol a kiskapukat megtaláló élelmesek és a bűnözők tevékenységeit, valamint a hatóságok és a gazdák közti rabló-pandúr játékot a fogyasztók szenvedték el. A Liszthivatal helyi bizottságai az elemi tanítók lettek, akikre szerény díjazás fejében a liszt- és kenyérjegyek kiosztásának igen kellemetlen feladatát rótták.