Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újra kinyitott a náci jelképeket használó kávézó 

2014. június 23. 16:14 MTI

Újra kinyitott a náci jelképekkel, horogkeresztekkel és egy Adolf Hitlerről készült portréval dekorált indonéz kávézó, amelynek tulajdonosa tavaly a nemzetközi felháborodás miatt kénytelen volt bezárni a vendéglátóhelyet - jelentette hétfőn az AFP francia hírügynökség.

<

A német SoldatenKaffee (Katonakávézó) nevet viselő létesítmény tulajdonosa, Henry Mulyana tavaly júliusban szüntette be a bandungi kávéház működését, miután többen halálosan megfenyegették, és faji gyűlölködés szításával vádolták. Mulyana most azzal próbálja elejét venni a bírálatoknak, hogy a vendéglátóhely témáját a nácizmus helyett a második világháborúra változtatta: Hitler portréja mellett Churchill és Sztálin képe is felkerült a falra, s brit, francia, amerikai, japán és holland háborús relikviákat állítottak ki a kávézóban.

Miközben Mulyana ügyvédje az üzlet tavalyi bezárása után az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a létesítményből eltávolítják a horogkereszteket, a szombati megnyitón három hatalmas, sasokkal dekorált horogkeresztet megjelenítő poszter borította a helyiség falait.

"A SoldatenKaffeeban megjelenő látványelemek mindegyik része törvényes. Sok látogatónk érkezik Európából, és nekik semmilyen problémájuk sincs a második világháborús relikviákkal, mert itt azok történelmi perspektívából láthatók" - mondta Mulyana. Hozzátette, hogy ez pusztán üzleti tevékenység, nem ideológiai kérdés.

A kávézó megnyitóján ugyanakkor több tucat, katonai egyenruhába öltözött indonéziai fiatal vett részt, egyikük horogkeresztes karszalagot viselt. Néhányan a helyiség egy vallatószobának berendezett felében hadifogolyként pózoltak a fényképezőgépek előtt. Külföldi, különösen zsidó szervezetek - köztük a Simon Wiesenthal Központ - élesen elítélték a kávézó megnyitását.

Indonéziában, a világ legnépesebb muzulmán országában megfigyelhető bizonyos lappangó antiszemitizmus. Az ország nem tart fenn Izraellel diplomáciai kapcsolatokat, és a palesztinokat támogató tüntetéseken időnként megjelennek a horogkeresztek is. A zsidó vallás, amelynek követői országosan alig néhány tucatnyian vannak, nem tartozik a hivatalosan elfogadott hat felekezet közé.
 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újra kinyitott a náci jelképeket használó kávézó 

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra