Múlt-kor.hu

10 tény a labdarúgó-világbajnokságokról

10 tény a labdarúgó-világbajnokságokról

2014. június 12. 13:09

A világbajnokságok történetének első gólját a francia Lucien Laurent szerezte 1930. július 13-án.

1. A világbajnokságok történetének első gólját a francia Lucien Laurent szerezte 1930. július 13-án.

2. Egyedül Brazília vett részt az összes (19) labdarúgó-világbajnokságon.

3. A dél-amerikai ország válogatottja diadalmaskodott a legtöbbször, öt alkalommal, a seleçãót követi Olaszország négy elsőséggel. A brazilok és a Squadra Azzurra mellett hat nemzet tudott vb-t nyerni: Argentína, Uruguay, Franciaország, Németország (NSZK), Anglia és legutóbb Spanyolország.

4. Az 1930-as uruguayi torna fináléja előtt a rendőrség összesen 1600 fegyvert foglalt le a stadionban.

5. Minden idők egyik legnagyobb olasz játékosa, Guseppe “Peppino” Meazza pályafutásának egyik legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor az 1938-as vébén a Brazília ellen megítélt 11-es előtt lecsúszott a nadrágja. Meazzát ez sem zavarta: egyik kezével nadrágját tartva bevarrta az eseten jót derülő kapus mellett a labdát.

6. Bár India kvalifikálta magát az 1950-es futball vb-re, az ország végül visszalépett a küzdelmektől, miután több kérdésben nem tudott megegyezni a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel. A FIFA például előírta, hogy minden játékosnak cipőt kell viselnie a tornán, az indiaiak pedig akkoriban még mezítláb játszottak.

7. Nagy riadalmat okozott, amikor néhány hónappal az 1966-os angliai vb előtt ellopták a világbajnoki serleget, a Jules Rimet-kupát. A serleget végül egy járókelő és Pickles nevű kutyája egy régi újságpapírba csomagolva találta meg a délkelet-londoni Beulah Hill negyedben. Pickles később igazi celeb lett, számos filmben és tévéműsorban tűnt fel.

8. A Magyarország Salvador ellen aratott 10-1-es győzelme (1982, Spanyolország) a futball-világbajnokságok történetének legnagyobb arányú sikere és az egyetlen, amikor kétszámjegyű eredmény született.

9. Pelé a világbajnokságok történetének egyetlen olyan játékosa, aki háromszoros vb-győztesnek mondhatja magát. A brazil csillag ezenkívül számos rekordot tart.

10. Az egy mérkőzésen szerzett legtöbb gól Oleg Salenko nevéhez fűződik: az orosz gólvágó 5 találattal szomorította Kamerunt az 1994-es amerikai vb-n.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a labdarúgó-világbajnokságokról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra