Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény a nagy terrorról

2014. május 21. 16:00

1. A Szovjetunióban 1937-38-ban tetőző nagy terror idején Sztálin utasítására – az ellenforradalmárokkal való leszámolás jegyében – lefejezték a párt- és hadvezetést, etnikai és osztályalapon pedig szovjet polgárok tömegeit végezték ki, vagy deportálták a Gulagra.

2. 1937-38-ban 35 ezer katonatisztet tartóztattak le vagy távolítottak el a Vörös Hadseregtől, és többek között 3 marsall és 13 hadseregparancsok is áldozatul esett a tisztogatásoknak.

3. A fegyveres erők, az állami intézmények, valamint a kommunista párt soraiban végrehajtott tisztogatás mintegy 50 ezer kivégzéshez vezetett.

4. A nyugati baloldali értelmiség csak a hadseregen és párton belüli tisztogatásról számolt be, a szovjet állampolgárok százezreit likvidáló intézkedésekről nem volt hajlandó tudomást venni.

5. A központ a kivégzendők számát kvótákban határozta meg. A kvótákat többször felemelték, mivel a helyi párt- és rendőri vezetők a terv túlteljesítésére törekedtek.

6. Szovjetunió-szerte rögtönítélő bíróságként funkcionáló háromtagú bizottságok, ún. trojkák ítélték el a vádlottakat, akiknek sorsáról sokszor percek alatt döntöttek.

7. Szovjet levéltári adatok szerint 1937-38-ban 1 millió 550 ezer személyt vettek őrizetbe, és 681 ezret végeztek ki, ám az áldozatok valódi száma számos szakértő szerint jóval több lehetett.

8. A Japánnak történő kémkedés vádjával a teljes szovjetunióbeli koreai lakosságot, 170 ezer embert Kazahsztánba és Üzbegisztánba deportáltak.

9. A nagy terror idején a 35 ezer fős ortodox papság mintegy 80 %-át letartóztatták.

10. A nagy terror (jezsovscsina) időszakának névadója, az 1936 szeptemberétől 1938 novemberéig az NKVD élén álló Nikolaj Jezsov maga is a terror áldozata lett: 1940-ben végezték ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a nagy terrorról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra