Diktátorok kedvenc ételei
2014. május 7. 16:12
Napóleon hasa
A feljegyzések szerint a franciák császára rettegett a pocakosodástól, így maximum két fogást evett és azokból is mindig keveset. Nem szerette a nagy lakomákat, mindig gyorsan (maximum 20 perc alatt) és a hangoskodást kerülve fogyasztotta el ételét. Ezen életmódja valószínűleg a katonai létből fakadt, ahol kevés élelmiszer állt a szakácsok rendelkezésére.
Egy mítosz szerint a franciák egyik híres étele, a fokhagymás, paradicsomos olajban megpárolt marengói csirke a kis korzikai nevéhez fűződik. 1800 júniusában a francia seregek hatalmas győzelmet arattak a Torino melletti Marengónál az osztrák csapatok felett, a csata diadalestéjén a főszakács, Durand a leendő császár kedvenc ételét, a sült csirkét akarta elkészíteni, azonban egy véletlen folytán a megsült ételre ráömlött egy kis adag paradicsompüré. Új készítésére már nem volt idő, ugyanis közben megérkezett Napóleon, akit nem szívesen várakoztattak meg. Miután egy kis gombával is megspékelte a csirkét, feltálalták Napóleonnak, akinek annyira elnyerte a tetszését, hogy minden csata után ilyet kért. Később a szakács a gombát rákkal helyettesítette és egy kis borral is megöntözte.
Néhány történész szerint mindez csupán mítosz, ugyanis szinte kizárt dolog, hogy a katonai táborban paradicsom állt volna rendelkezésre, sokkal valószínűbb, hogy a győzelem emlékére alkothatták meg a császári menüt.