Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

19 fogát húzták ki Hitlernek

2014. április 8. 11:42

Előkerült Münchenben egy Adolf Hitler által még az első világháború idején írt képeslap, amelyben a későbbi náci vezető közli: 19 fogát távolították el.

<

"El se tudod képzelni, mennyire szépen néztem ki" - írta a Führer bajtársának, a Franciaországban állomásozó Karl Lanzhammernek. "Most már jobban érzem magam" - tette hozzá.

Az azóta hitelesített képeslapon az 1916. december 21-i dátum szerepel, s egy német gyűjtő tulajdonában van. A képeslapon az egyik berlini csatorna, a Landwehrkanal képe, illetve a 16. bajor „List” tartalékos gyalogezred pecsétje látható.

A korábbi kutatásokból kiderült, hogy Hitlernek - aki közismerten utálta a fogorvosokat - életében 15 fogát húzták ki, ám nem egyszerre mindet. "A képeslapon az ő kézírása és aláírása látható. Semmi kétség, eredeti dokumentumról van szó" - mondta el Ludwig Eiber, az Augsburgi Egyetem történészprofesszora.

Hitler a levél írása idején Münchenben tartózkodott, s egy háborús sérülés után lábadozott. 1916. október és 1917. március között volt a bajor fővárosban, 1917-ben tért vissza a nyugati frontra, ahol a következő év októberéig teljesített szolgálatot; ekkor mustárgáz-támadás áldozata lett az ypres-i front közelében, s átmenetileg elveszítette látását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

19 fogát húzták ki Hitlernek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra